Obama: Putine, ne usuđuj se da dirneš Baltik!
Foto: Rojters

Američki lider posetom Estoniji poručio prvom čoveku Rusije

Obama: Putine, ne usuđuj se da dirneš Baltik!

Planeta -
Predsednik SAD pre odlaska na samit NATO u Velsu svratio u Talin kako bi Estoncima, koji strepe od agresije Rusije, pružio podršku

TALIN - Američki predsednik Barak Obama je, pre odlaska na samit NATO u Velsu, posetio Estoniju kako bi se sastao s tamošnjim funkcionerima i predsednikom Tomasom Hendrikom Ilvesom i otvoreno poručio ruskom lideru Vladimiru Putinu da se ne usudi da krene na tu zemlju, ali i na ostale baltičke države.Informaciju o Obaminoj poseti s velikim oduševljenjem preneli su estonski mediji, koji su istakli da je dolazak lidera SAD u njihovu zemlju u trenutku dramatičnih dešavanja u Ukrajini od suštinske važnosti za njihovu bezbednost. Naime, otkako se od februara intenzivirala kriza u Ukrajini i otkad se poluostrvo Krim otcepilo od te zemlje i pripojilo Rusiji, ostale baltičke zemlje počele su da strepe od Rusije.Strahuju od Rusa Njihovi zvaničnici isticali su da bi Putin lako mogao da posle Krima i istoka Ukrajine krene i ka njima.- Putin bi silno želeo da diskredituje NATO barem jednim napadom na njenu najslabiju članicu - rekao je analitičar Tomas Rajt.Od izbijanja ukrajinske krize SAD su pojačale vojno prisustvo u regiji baltičkih zemalja. U maju su poslale 600 padobranaca na vojne vežbe u Poljskoj i na Baltiku i stacionirale 150 američkih vojnika u estonskoj vazdušnoj bazi, a u julu rasporedile borbene avione F-15.

Estonija je juče zvanično pozvala i NATO da postavi vojne baze na njenoj teritoriji kako bi se odbranila od Rusije.Inače, sve zategnutiji odnosi u Evropi dostigli su juče tačku pucanja kada su mediji preneli vest da je Putin u telefonskom razgovoru sa odlazećim predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom rekao da može da pokori Kijev za samo dve nedelje ukoliko bi to želeo. Čitav svet žestoko je reagovao na tu izjavu, ali je juče zvanični Kremlj istakao da su one izvučene iz konteksta. Demanti iz KremljaMoskva je reagovala i na reči ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteja da je pred Ukrajinom rat razmera većih od Drugog svetskog i da će se mrtvi brojati u hiljadama.- Ukrajinski ministar na taj način uvlači svoj narod u nastavak građanskog sukoba - saopštila je Moskva.

Rasmusen
Rasmusen

Rusija menja vojnu doktrinu MOSKVA: NATO NAM JE SPOLJNA PRETNJAZamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Mihail Popov rekao je juče da širenje uticaja NATO i približavanje vojnih jedinica te organizacije granicama Ruske Federacije podrazumeva da Alijansa postaje direktna spoljna pretnja njegovoj zemlji. Zbog toga je najavio da će Moskva do kraja ove godine razviti izmenjenu vojnu doktrinu, drugačiju od one usvojene 2010.- Ne sumnjam da će pitanje približavanja vojne infrastrukture zemalja članica NATO granicama naše zemlje, između ostalog širenjem tog bloka, zadržati svoje mesto kao jedna od spoljnih vojnih opasnosti za Rusiju - rekao je Popov i dodao da je sve otvorenija težnja SAD i država članica NATO da jačaju njihov strateški ofanzivni potencijal.

Oštre reči KASTRO: NATO ČINE NACISTIBivši predsednik Kube Fidel Kastro oštro je kritikovao Ameriku i Evropu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO uporedio s nacistima. Otac tamošnje komunističke revolucije takođe je kritikovao američkog senatora Džona Mekejna zbog američke politike na Bliskom istoku, nazvavši ga najbezuslovnijim saveznikom Izraela.

Najava iz MoskveRUSI STVARAJUVOJNI SAVEZ S KINOM I INDIJOM?Član ruskog Federalnog odbora za međunarodne odnose Igor Morozov istakao je kako bi Rusija trebalo da stvori vojni savez sa zemljama poput Indije i Kine, a koji bi bio protivteža NATO.- Moramo početi da radimo na stvaranju novog vojnog saveza, u koji bi mogle da uđu i mnoge latinoameričke zemlje, koje takođe ne žele ekspanziju Amerike - istakao je Morozov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track