OBJAVILI OBAVEŠTAJNE PODATKE: Evo šta sve CIA zna o Hrvatskoj!
Foto: Rojters

OBJAVILI OBAVEŠTAJNE PODATKE: Evo šta sve CIA zna o Hrvatskoj!

Planeta -
U mnogim državama oni imaju svoje agente na terenu. Ne bi trebalo isključiti da postoji špijunaža, ali isto tako treba reći da se među partnerima danas sve više razvija taj odnos poverenja i razmene informacija, kaže profesor Crvtila

Najpoznatija obavještajna agencija na svetu, američka CIA, na svojim stranicama objavila je šta zna o Hrvatskoj.

CIA navodi da je Hrvatska tranzitna tačka za krijumčarenje droge iz Azije i Južne Amerike prema Zapadnoj Evropi. Takođe se ističe da Hrvatska nije rešila problem granice sa Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom, a Agencija, upozorava i na pojavu virusa ptičjeg gripa.Ali to nije sve što znaju o Hrvatskoj, kaže profesor Vlatko Cvrtila."Prate sve sigurnosne izazove, koji su vezani za organiziovani kriminal, proliferaciju oružja za masovno uništenje, terorizam", objašnjava stušnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.Podaci koje imaju prikupljeni su iz prve ruke, sa ulica."U mnogim državama oni imaju svoje agente na terenu. Ne bi trebalo isključiti da postoji špijunaža, ali isto tako treba reći da se među partnerima danas sve više razvija taj odnos poverenja i razmene informacija", kaže Crvtila.Mnoga hapšenja i zaplene ostvareni su zahvaljujući toj saradnji. Situacija se popravlja, uverava, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić."Ono što je istina, a to je da upravo zaplene koje se događaju na balkanskoj ruti, skreću sve one koji se bave takvim poslom sa Jadrana, skreću ih sa naše granice", kaže Ostojić.Ovi su podaci i više od onoga što se može doznati od naše obaveštajne agencije. Profesor Cvrtila smatra da SOA još pati od pretjerane tajnosti.

"'Mislim da je pristojno i pošteno da i građani budu upozoreni na neke opasnosti koje su trenutno prisutne na teritoriji RH ili oko Republike Hrvatske", kaže Cvrtila.

Hrvatska je jedan od najprivrženijih američkih saveznika u Evropi i te dve države imaju dugogodišnju kvalitetnu obaveštajnu saradnju.

Da je to tako, potvrđeno je i u izveštaju MORH o obdrani u kojem se navodi da su SAD glavni strateški saveznik i partner Hrvatske na području bezbednosti i odbrane.

Hrvatska je svoje aerodrome i vazdušni prostor za avione CIA otvorila još 2006. godine.

Tada su u dva navrata na aerodrom Ćilipi sleteli avioni koji su učestvovali u američkoj operaciji prevoza osoba osumnjičenih za terorizam. Amnesti Internešonal naveo je da su se 2006. godine letovi povezani s CIA dva puta prizemljili na dubrovačkom aerodromu.

Američkoj tajnoj službi Hrvatska je zanimljiva iz nekoliko razloga. Članica je NATO, a geografski je odlično pozicionirana, nedaleko od Amerikancima zanimljivih lokacija na Mediteranu. Amerikancima su aerodromi na obali posebno zanimljivi kao međustanica za prebacivanje njihovih službenika koji odlaze u tajne operacije.

To se potvrdilo upravo u slučaju arapskog proljeća. Na primer, upravo je CIA iz Zagreba organizovala prvoz nekoliko tona oružja iz vojnih skladišta pobunjenicima u Siriji. Letovi iz Zagreba obavljali su se avionima jordanske kompanije, a u organizaciji tajne službe.

Osim za prebacivanje svojih agenata, CIA Hrvatsku, odnosno Zagreb koristi kao svoju špijunsku bazu.

U američkoj ambasadi SAD u Buzinu smeštena je špijunska baza NSA i CIA, što se navodi i u dokumentima koje je razotkrio Edvard Snouden.

Prema istim spekulacijama, taj centar je smešten na petom spratu na kome nema prozora. Nagađa se da je to moguća lokacija na kojoj se nalaze komunikacioni uređaji.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track