OBRAČUN U HONGKONGU: Policija vezivala, pa tukla demonstrante
Foto: Rojters

Krvavi sukobi na ulicama

OBRAČUN U HONGKONGU: Policija vezivala, pa tukla demonstrante

Planeta -
Predstavnici vlasti u zoru napali građane koji su postavili barikade oko jednog podvožnjaka u centru

HONGKONG - Policajci su demonstrante u centru Hongkonga napali suzavcem, a onda ih vezivali i šutirali, javljaju svetski mediji.Bio je to najgori sukob predstavnika reda i pobunjenih građana u ovom kineskom gradu za dve nedelje, otkako je počeo protest „Okupiraj centar“.

Uklanjanje barikadaPolicajci su u utorak počeli da raščišćavaju barikade, pa su pomoću testera i čekića uspeli da oslobode nekoliko glavnih saobraćajnica u gradu. Uklanjanje blokada prošlo je mirno tokom dana.Ipak, kad je tokom noći velika grupa demonstranata blokirala jedan podvožnjak, proširivši zonu protesta, policajci su ih opkolili, a u zoru su krenuli u napad.Pod punom opremom za suzbijanje nereda, policajci su bacili suzavac na demonstrante, koji su u početku bili brojčano nadmoćniji, a onda počeli da ih napadaju. Obarali su ih na zemlju, vezivali, a onda brutalno šutirali. U akciji su uhapsili 37 muškaraca i osam žena. Pojavili su se i snimci na kojima se vidi kako šestorica policajaca hvataju jednog muškarca, obaraju ga na zemlju i udaraju.- Policija Hongkonga je poludela, mogu da kazne svakoga kako im dune. Sve vrednosti Hongkonga i zakon uništili su šefovi policije - rekao je Li Čeugjen, jedan od vođa protesta.

Uhvaćeni na delu... Lokalne TV stanice objavile snimke napada na nenaoružane demonstrante
Uhvaćeni na delu... Lokalne TV stanice objavile snimke napada na nenaoružane demonstrante

Napad kišobranimaBrutalnost koju su pokazali iznervirala je mnoge stanovnike Hongkonga, pa je sekretar za bezbednost Laj Tungkvok rekao novinarima da su policajci koji su bili uključeni u taj sukob privremeno premešteni i da se vodi istraga zbog postupanja policije sa studentima i građanima.Policija je saopštila da je četvoro njenih pripadnika povređeno u sukobima, a jedan ima posekotine kraj oka od kišobrana kojim su ga demonstranti napali.- Kretanje ka policijskom kordonu, čak i kad su ruke podignute, nije miroljubiv čin - navodi se u saopštenju.

PekingPROTIV INTERESA GRADAZvanični Peking ponovo je oštro osudio proteste i nazvao ih nelegalnim, lošim za poslovanje i suprotstavljenim interesima Hongkonga. Protesti su nov izazov za vlast. Organizatori kažu da je čak 200.000 ljudi na ulicama od 28. septembra, kada je policija preduzela prvu akciju protiv njih. Posle početnih pokušaja da demonstrante rastera suzavcem pre dve nedelje, policija je primenila drugačiju strategiju: smanjivala je zonu protesta uklanjanjem barikada koje su postavili građani, i to obično u zoru, kad ih je najmanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track