OBUSTAVLJENO 60 ODSTO LETOVA: Štrajk pilota Er Fransa nastavlja se i naredne nedelje
Foto: Ap

Nezadovoljni

OBUSTAVLJENO 60 ODSTO LETOVA: Štrajk pilota Er Fransa nastavlja se i naredne nedelje

Planeta -
O nastavku štrajka, koji će po rečima generalnog direktora Er Fransa Frederika Gažea kompaniju koštati između 10 i 15 miliona evra, biće odlučeno na sastanku sindikata putem glasanja

PARIZ - Štrajk pilota francuskog avioprevoznika Er Frans koji je počeo u ponedeljak, zbog koga je danas obustavljeno skoro 60 odsto letova, mogao bi da bude nastavljen i sledeće nedelje sve do 26. septembra.

Predstavnici najvažnijeg sindikata pilota SNPL potvrdili su za list Figaro da bi aktuelni štrajk, koji je trebalo da se okonča 22. septembra mogao da se produži od 23. do 26. septembra. O nastavku štrajka, koji će po rečima generalnog direktora Er Fransa Frederika Gažea kompaniju koštati između 10 i 15 miliona evra, biće odlučeno na sastanku sindikata putem glasanja.

Predlogom uprave kompanije Er Frans o razdvajanju aktivnosti niskotarifne filijale Transavia, piloti u štrajku nisu zadovljni jer traže jedinstvene ugovore za sve kompanije koje su u sastavu grupacije Er Frans. Štrajk je počeo pošto je Er Frans prošle nedelje najavio prebacivanje najvećeg dela svojih evropskih operacija i radnih mesta na niskotarifnu aviokompaniju Transavia i otvaranje novih baza u Evropi, pre svega u Portugaliji i Nemačkoj.

Ova najava izazvala je nezadovoljstvo kod pilota, koji strahuju da bi to moglo da dovede do angažovanja pilota na ugovor i "sa strane" (ne iz kompanije), čime bi njihov položaj bio znatno otežan, a posao neizvesniji i manje plaćen. Predstavnici sindikata su pesimistični u pogledu mogućnosti pronalaska izlaza iz sukoba koji je počeo pre nekoliko sedmica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track