EBOLA: U Sijera Leone vanredno stanje, u Liberiji zatvorene škole, SZO još ćuti
Foto: AP

Zbunjujuće

EBOLA: U Sijera Leone vanredno stanje, u Liberiji zatvorene škole, SZO još ćuti

Planeta -
Putnik oboleo od ebole može da putuje avionom jer SZO nije izdala preporuku za restrikcije, kažu u Međunarodnoj Asocijaciji za avioprevoz

FRITAUN - Sijera Leone proglasila je danas vanredno stanje zbog ugroženosti javnog zdravlja najvećom epidemijom ebole do sada i pozvaće bezbednosne snage da stave u karantin epicentre ovog smrtonosnog virusa, saopštio je predsednik te zemlje Ernest Bai Koroma.

On je izjavio da zbog krize otkazuje posetu Vašingtonu gde je trebalo da učestvuje na američko-afričkom samitu iduće nedelje, prenosi Rojters.

Slične mere protiv ebole objavila je sinoć i susedna Liberija, gde su zatvorene škole.

Pa ipak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije izdala preporuku za bilo kakve restrikcije putovanja niti zatvaranje granica zbog širenja epidemije ebole, saopštila je Ajata (Međunarodna Asocijacija za avioprevoz - IATA).

U saopštenju Ajate navodi se bi putnik oboleo od ebole mogao da putuje avionom jer predstavljalo mali rizik za ostale putnike, preneo je Rojters.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (STO), ebola je do sada odnela 672 života u zemljama Zapadne Afrike - Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Liberija je zatvorila škole da bi zaustavila širenje ebole, Foto Reuters
Liberija je zatvorila škole da bi zaustavila širenje ebole, Foto Reuters

Ebola je hemoragična groznica za koju nema leka, ni vakcine, a njeni simptomi su jaka groznica, bolovi u mišićima, povraćanje, dijareja, a u nekim slučajevima otkazivanje pojedinih organa i nezaustavljivo spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

Veruje se da su nosioci ebole neke životinje koje se love za hranu, naročito slepi miševi. Među ljudima ebola se širi dodirom sa telesnim tečnostima obolelog, uključujući znoj, što znači da se može oboleti i od samog doticanja zaraženog.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u DR Kongu i dobila je ime po jednoj tamošnjoj reci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track