ODLAZAK LEGENDE: Preminuo urednik Vašington posta koji je objavio aferu Votergejt
Foto: Reuters

Ikona novinarstva

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo urednik Vašington posta koji je objavio aferu Votergejt

Planeta -
Ben Bredli je stao iza svojih novinara koji su otkrili skandal Votergejt i uprkos strahovitim pritiscima američke vlade isterali na čistac tu aferu, najveću u istoriji SAD

VAŠINGTON - Ben Bredli, urednik Vašington posta i dobitnik Pulicerove nagrade za pokrivanje skandala Votergejt preminuo je juče u 93. godini, prenosi AP.

Kao dežurni urednik, a kasnije i izvršni, Bredli je transformisao Post od uspavanog lista u veliki nacionalni dnevnik. On je okupio je grupu talentovanih novinara i postavio uredničke standarde koji su listu doneli novo poštovanje.

Bredli je u novinarstvo ušao zahvaljujući prijateljstvu sa predsednikom SAD Džonom F. Kenedijem, a postao je poznat oborivši drugog predsednika - Ričarda Niksona kada je Bobu Vudvardu i Karlu Bernstajnu pomagao u pokrivanju afere Votergejt. Uprkos strahovitim pritiscima američke vlade, Bredli je čvrsto podržavao svoje novinare i do kraja isterao na čistac skandal zbog kojeg je Ričard Nikson morao da ode iz Bele kuće.

Presudna podrška: Ben Bredli sa Bobom Vudvordom (Foto Reuters)
Presudna podrška: Ben Bredli sa Bobom Vudvordom (Foto Reuters)

Iz Postove redakcije Bredli se povukao 1991.

U filmu "Svi predsednikovi ljudi" Bredlija je igrao Džejson Robards, koji je za tu ulogu nagrađen Oskarom.

Bredli se 1971. godine zauzeo za slobodu štampe objavivši takozvane Pentagon papire - tajnu studiju rata u Vijetnamu, o čemu je prvi pisao Njujork tajms. Ignorišući savete advokata i upozorenja zvaničnika, borio se do Vrhovnog suda za slobodu medija i prava lista da objavi procurela dokumenta. Odluka Posta da objavi tu studiju, piše AP, omogućila je i pokrivanje Votergejta.

Bredli je 2013. od predsednika Baraka Obame primio Predsedničku medalju časti.

Barak Obama je 2013. odlikovao Bredlija Predsedničkom medaljom časti (Foto: Fonet/AP)
Barak Obama je 2013. odlikovao Bredlija Predsedničkom medaljom časti (Foto: Fonet/AP)

Bio je nestrpljiv, grub i prost. Ali i inovativan, harizmatičan, sposoban, piše AP. Kao urednik Posta dospeo je na dno 1981. kada se ispostavilo da je novinarka Dženek Kuk izmislila priču o osmogodišnjem narkomanu, za koju je Post dobio Pulicera. Bredli je ponudio ostavku, koja je odbijena, a on je tada rekao da je taj debakl krst koji će zauvek nositi.

Bendžamin Krauninšild Bredli rođen je 1921. Školovao se na Harvardu, učestvovao je u Drugom svetskom ratu da bi po povratku pokrenuo list u Nju Hempširu. Prvi posao u Postu dobio je 1948. kada je zbog oluje morao da ostane u Vašingtonu. Zadesio se u blizini Bler hausa 1950. kada su portorikanski ekstremisti otvorili vatru na kuću u kojoj je bio Truman. Bredli je od toga napisao priču od cele strane.

Dve godine radio je kao ataše za štampu američke ambasade u Francuskoj, potom je radio u Njuzviku i nekoliko godina bio je dopisnik iz Evrope dok se nije vratio u Vašington i okrenuo političkom novinarstvu. Imao je kuću u Džordžtaunu u blizini Kenedijevih i prijateljstvo sa njima pomoglo mu je u karijeri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track