ODLUČUJUĆA BITKA: Ako padne Marijupolj, pada vojska Ukrajine!
Foto: Kurir Štampano

Sprema se borba za strateški grad na istoku Ukrajine

ODLUČUJUĆA BITKA: Ako padne Marijupolj, pada vojska Ukrajine!

Planeta -
Stanovnici grada na Azovskom moru, uporišta vojske iz Kijeva, strahuju od ruske invazije, dok su prorusi sravnili Novosvitlivku
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

KIJEV - Bitka za Marijupolj, strateški važan grad na istoku Ukrajine, koji su u petak već opkolile snage proruskih separatista i spremaju se da svakog trenutka udare na ukrajinsku vojsku stacioniranu tu, samo što nije počela.Istovremeno, portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko rekao je da je ruska vojska bukvalno sravnila sa zemljom mali pogranični grad Novosvitlivku, koji su nedavno pod kontrolu vratili Ukrajinci, i da su nastavili napredovanje.- Imamo informacije da su praktično sve kuće uništene - istakao je Lisenko.Isto tako, ukrajinsko Veće za odbranu i sigurnost objavilo je na Tviteru da se nastavlja direktna vojna agresija Ruske Federacije na istoku Ukrajine.Spremaju barikade- Rusi i dalje šalju vojnu opremu i plaćenike - napisali su članovi Veća.Zbog toga su građani Marijupolja, koji su bili uljuljkani jer ih je tokom višemesečnih sukoba na istoku bivše republike SSSR štitila brojna ukrajinska vojska, počeli da kopaju rovove na ulazu u grad, a pripremili su i ogromne kamene barikade kako bi njima sprečili suparničku vojsku da uđe na njihovu teritoriju. Na barikade su iscrtali veliki broj simbola kojim pozivaju na mir i ističu da ne žele sukobe, a juče su masovno izašli na kontrolni punkt na ulazu u grad, uhvatili se za ruke i rekli da će telima štititi svoje rodno mesto.

Kopaju rovove da se zaštite... Građani Marijupolja
Kopaju rovove da se zaštite... Građani Marijupolja

- Ovo je ruska invazija. Ukrajini treba pomoć - rekla je volonterka Oksana i dodala da su dobili informacije da se neprijatelj već nalazi na svega 20 kilometara od njih i da strahuje da ukrajinska strana nema dovoljno kapaciteta da se odupre moćnom neprijatelju.Ovonedeljno napredovanje proruskih aktivista ka teritoriji Marijupolja otvorilo je potpuno novi front na istoku Ukrajine otkako su obračuni pre četiri meseca započeli na toj teritoriji. NATO i funkcioneri zemalja sa Zapada tvrde da se to dogodilo zahvaljujući tome što su u pomoć proruskim separatistima priskočili vojnici iz Rusije, kao i tenkovi.Pao Novoazovsk U Marijupolju se tokom višemesečnih sukoba nalazilo glavno uporište ukrajinskih snaga. Grad je smešten na samoj obali Azovskog mora, na 40 kilometara od Novoazovska - grada koji je prošle nedelje pao pod kontrolu separatista. Ukoliko bi se isto desilo s Marijupoljom, Rusija bi bila korak bliže da ima kopnenu vezu s poluostrvom Krimom.

Atentat na ZaharčenkaPOKUŠALI DA UBIJU PREMIJERA DNRU Donjecku je juče pokušano ubistvo premijera samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka, ali je on prošao bez povreda. Napad na njega dogodio se kad su nepoznate osobe otvorile vatru na automobil u kojem se nalazio, pa je ranjen njegov vozač.

Gubitak za UkrajinceRUSKIM ORUŽJEM OBOREN AVIONUkrajinski borbeni avion oboren je uz pomoć ruskog protivvazdušnog sistema na istoku Ukrajine, gde se ukrajinske snage bore s proruskim aktivistima.- Ruski protivvazdušni sistem oborio je borbeni avion „su-25“. Pilot je uspeo da se katapultira - navedeno je u saopštenju ukrajinske vojske.

Borbe ne prestaju, počela ofanziva na Lugansk DVOJE UBIJENO U DONJECKUStravični okršaji između ukrajinske vojske i proruskih aktivista vođeni su i juče širom gradova na istoku Ukrajine, a najmanje dva civila poginula su u novom granatiranju Donjecka, dok je ukrajinska vojska obnovila i ofanzivu u Luganskoj oblasti.Vlasti Donjecka saopštile su da je situacija napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično čuju plotuni i eksplozije.- Ponovo je iz artiljerijskog oruđa pucano po Petrovskom i Kijevskom rejonu. Obim štete se utvrđuje. Do sada se zna da su dva civila poginula u Petrovskom - navedeno je u saopštenju gradskih vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja