ODMAZDA ZBOG NAPADA NA ISIL: Vojnici kalifata pogubili francuskog državljanina!
Foto: AP

Još jedna žrtva

ODMAZDA ZBOG NAPADA NA ISIL: Vojnici kalifata pogubili francuskog državljanina!

Planeta -
Grupa Vojnici kalifata, koja je prekinula saradnju sa Al Kaidom Islamskog Magreba, 14. septembra se zaklela na vernost ISIL

Alžirska teroristička organizacija povezana sa Islamskom državom pogubila je danas francuskog državljanina Ervea Pjera Gurdela svega dva dana nakon što su zapretili njegovom smrću ako zvanični Pariz ne zaustavi vazdušne napade na Islamsku državu u IrakuPodsetimo, u Alžiru je nedavno kidnapovan francuski državljanin, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata koja je, u objavljenom video snimku na Jutjubu, zapretila da će ga ubiti u roku od 24 sata ako Pariz ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države u Iraku.Francusko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo autentičnost snimka."Pretnje koje je iznela ova teroristička grupa još jednom pokazuju izuzetnu okrutnost Islamske države i onih koji kažu da su s njima povezani", navodi se u saopštenju ministarstva.Grupa Vojnici kalifata, koja je prekinula saradnju sa Al Kaidom Islamskog Magreba, 14. septembra se zaklela na vernost ISIL, podseća Rojters.

Erve Pjer Gurdel je u Alžiru planinario s dva prijatelja kad je otet, Foto Printscreen yt Erve Pjer Gurdel je u Alžiru planinario s dva prijatelja kad je otet, Foto Printscreen ytGurdel je u video snimku pozvao predsednika Fransoa Olanda da obustavi vazdušne udare u Iraku. Predstavio se imenom, rekao koliko ima godina i kad je rođen, a onda naveo da je stigao u Alžir pre dva dana i da je narednog dana otet."U rukama sam Džund al-Kalife, alžirske oružane grupe. Ta grupa je tražila od mene da zahtevam od vas da ne intervenišete u Iraku", kazao je Francuz, misleći na Olanda."Drže me kao taoca i gospodine predsedniče, molim vas da učinite sve da me izvučete iz ove grozne situacije, i ja vam se zahvaljujem", dodao je on.

(Jutarnji/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track