OEBS: Bežali smo od granata u Donjecku, prvi put su nam kola izgorela!
Foto: AP

Kršenje prekida vatre

OEBS: Bežali smo od granata u Donjecku, prvi put su nam kola izgorela!

Planeta -
Četiri granate eksplodirale su blizu mesta gde su bili posmatrači OEBS, a kad su se pomerili - još jedna granata je doletela za njima

DONJECK - Šestočlani posmatrački tim OEBS došao je dva puta pod udar granata u Donjecku, iako je na snazi primirje koje su potpisale proruske i ukrajinske snage pre 10 dana, saopštio je danas portparol posmatračke misije OEBS Majkl Bociurkiv.

U napadima nijedan član tima nije povređen ali su vozila OEBS teško oštećena, javlja Rojters.

Četiri granate eksplodirale su na oko 200 metara od posmatrača OEBS koji su otišli na jednu pijacu u Donjecku zbog izveštaja da su tu ranije pale granate. Kada še tim posmatrača pomerio na drugu lokaciju, eksplodirala je nova granata blizu mesta na kojme su bili, zbog čega je tim otišao s te lokacije. Posmatrači OEBS su saopštili da su na pijaci na zemlji videli telo žene.

"Smatramo da je ovo ozbiljan incident. To je po prvi ut da su naša vozila gorela", rekao je Bociurkiv. On nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a nema ni dokaza da su posmatrači OEBS namerno gađani.

Oštre borbe izbile su u nedelju oko aerodroma u Donjecku, a tokom celog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata dok su se oblaci crnog dima nadvijali nad gradom, javlja AFP.

Dve strane, Kijev i Novorusija (savez samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska) Prema podacima UN, u petomesečnim sukobima na istoku Ukrajine poginulo je više od 2.700 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track