OLAND: Nema vremena za gubljenje, odgovor na ISIS mora da bude globalan
Foto: AP

Počela konferencija u Parizu

OLAND: Nema vremena za gubljenje, odgovor na ISIS mora da bude globalan

Planeta -
Na konferenciji u Parizu učestvuju, između ostalih, predsednik Iraka Fuad Masum, šefovi doplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri, kao i šefovi diplomatija i zvaničnici oko 30 zemalja

PARIZ - Predsednik Francuske Fransoa Oland je istakao danas, otvarajući međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji (ISIL), da nema vremena za gubljenje i da odgovor na pretnju ekstremista mora da bude globalan.

"Kakva je pretnja? Ona je globalna tako da i odgovor mora da bude globalan", poručio je francuski predsednik otvarajući konferenciju na kojoj učestvuje oko 30 zemalja iz celog sveta, javlja Rojters.

Oland je pozvao na pružanje potpune podrške pobunjenicima u Siriji, koji se bore protiv predsednika Bašara al Asada, prenosi AFP.

"Za Francusku oni su snage demokratske opozicije...Moraju biti podržani svim sredstvima", rekao je Oland i dodao da je borba Iračana protiv terorizma "takođe i naša borba". On je pozvao na "jasno, lojalno i snažno" angažovanje u zemlji na strani iračke vlade.

Na konferenciji u Parizu učestvuju, između ostalih, predsednik Iraka Fuad Masum, šefovi doplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri, kao i šefovi diplomatija i zvaničnici oko 30 zemalja.

Broj zemalja koje pristupaju koaliciji "raste skoro iz sata u sat", od Evrope do Bliskog istoka, Japana, Južne Koreje pa do Novog Zelanda, rekao je agenciji AFP neimenovani američki zvaničnik u Parizu. Oko 40 zemalja, uključujući 10 arapskih država, prihvatile su formiranje koalicije s ciljem da se zajedno bore protiv ISIS. Nekoliko arapskih zemalja ponudilo je da učestvuje u vazdušnim udarima na džihadiste u Iraku, a Australija je ponudila da pošalje 600 svojih vojnika u Irak i Siriju. Francuska se danas pridružila Britaniji u izvođenju izviđačkih letova u okviru podrške američkoj vazdušnoj kampanji protiv džihadista u Iraku, započetoj u avgustu, rekao je danas ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja