OPŠTA OFANZIVA DŽIHADISTA: ISIL napao Kobani iz svih pravaca!
Foto: Printscreen Yt

Stegli obruč

OPŠTA OFANZIVA DŽIHADISTA: ISIL napao Kobani iz svih pravaca!

Planeta -
Teroristi su tražili pojačanje za borbe u Kobaniju, a otvorili su i još jedan front u Iraku

KOBANI - Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) pokrenuli su tokom noći novi napad, iz svih pravaca, na pogranični sirijski grad Kobani nekoliko sati pošto je objavljeno da je Kurdima dopremnjeno oružje.

Teroristi su pokrenuli "napad na grad sa svih frontova", saopštio je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Lokalna mreža aktivista javila je da je bilo teških borbi i da su se čule granate u Kobaniju u večernjim satima, a registrovana su i dva samoubilačka napada severno od grada, u očiglednoj nameri, da se grad odseče od Turske, navodi francuska agencija.

ISIL je tražio pojačanje iz grada Džarabulusa, zapadno od Kobanija, a aktivisti javljaju da su pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mesto Kana Tapa gde je ubijeno najmanje 10 ljudi i stanovništvo je počelo da beži, polovina od oko 9.000 žitelja koliko gradić ima.

AFP ocenjuje da su teroristi obnovili borbe zbog povećane aktivnosti na diplomatskom frontu, pojačanih vazdušnih udara na kurdski Kobane i uključenja Turske, koja je navela da će "pomoći tako što će podržati iračke Kurde", dok je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da "nije moralno okrenuti leđa kurdskoj zajednici koja se bori protiv ISIL".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track