OSUMNJIČEN ZA GENOCID: Moskva pokrenula istragu protiv ministra odbrane Ukrajine
Foto: AP

Odgovornost za zločine

OSUMNJIČEN ZA GENOCID: Moskva pokrenula istragu protiv ministra odbrane Ukrajine

Planeta -
Pod istragom je i niz drugih visokih ukrajinskih vojnih zvaničnika osumnjičenih za primenu zabranjenih metoda ratovanja i za genocid nad proruskim stanovništvom na istoku Ukrajine

MOSKVA - Ruske vlasti saopštile su danas da su otvorile istragu protiv ukrajinskog ministra odbrane Valerija Heleteja, osumnjičenog za genocid nad proruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.

"Istraga je otvorena protiv ukrajinskog ministra odbrane Valerija Heleteja osumnjičenog za organizovanje ubistava, primenu zabranjenih metoda ratovanja i za genocid", saopštio je ruski Istražni komitet.

Istraga se odnosi i na načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Viktora Muženka, komandanta 25. brigade ukrajinske vojske Olega Mikasa, kao i na druge visoke ukrajinske vojne zvaničnike.

Ruske vlasti optužuju Heleteja i druge vojne zvaničnike za naređivanje ubistava proruskog stanovništva u Lugansku i Donjecku, gde su nekoliko meseci bili sukobi između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika.

Rusija je juče podigla optužnicu protiv pripadnika specijalnih jedinica ukrajinske vojske Sergeja Litvinova za ubijanje civila u istocnoj Ukrajini. Vlasti u Moskvi su navele da Litvinov nije uhapšen u Ukrajini i prebačen u Rusiju, već se sam predao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track