OSVOJEN NOVOAZOVSK: Proruske snage napreduju ka jugu
Foto: AP

Borbe

OSVOJEN NOVOAZOVSK: Proruske snage napreduju ka jugu

Planeta -
Zvanična Moskva oštro negira optužbe vlade u Kijevu da je Rusija poslala trupe u Ukrajinu i da pomaže napad proruskih snaga

DONJECK - Pošto su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj, javlja BBC.

Zvanična Moskva oštro negira optužbe vlade u Kijevu da je Rusija poslala trupe u Ukrajinu i da pomaže napad proruskih snaga.

Poslednjih nedelja ukrajinske snage preotele su snagama samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR), a SAD sada tvrde da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

http://www.youtube.com/watch?v=zyvkDT7qX54

Novinar BBC Petr Šelimovski javlja da su poslednji ukrajinski vojnici jutros napustili Novoazovsk. "Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo poslednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on.

Neimenovani portparol proruskih snaga rekao je Interfaksu da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track