OTINGER: EU spremna za razgovore s Bugarskom o Južnom toku
Foto: Reuters

Usklađivanje pravila

OTINGER: EU spremna za razgovore s Bugarskom o Južnom toku

Planeta -
Sofija saopštila da se nada da će usaglašavanje projekta Južnog toka sa evropskim propisima biti obavljeno u naredna dva meseca

SOFIJA - Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger, pozdravio je odluku prelazne bugarske vlade da obustavi sve radove na projektu "Južni tok" i rekao da je Brisel spreman da sa vlastima te zemlje razgovara o njegovom sprovođenju, saopštila je vlada u Sofiji.

Saopštenje je objavljeno posle sastanka predstavnika bugarskih vlasti s Otingerom i potpredsednicom vlade za ekonomski razvoj Ekaterinom Zaharijevom u Briselu.

Bugarsko MInistarstvo za ekonomiju i energetiku, u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda "Južni tok" budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Ministar ekonomije i energetike u prelaznoj vladi Vasil Štonov prošle nedelje je poručio da će projekat biti sproveden, jer je to važno, kako za Bugarsku i Rusiju, tako i za celu evropsku zajednicu, preneo je Itar-Tass.

"Sve uključene strane, međutim, moraju da shvate da će projekat biti sproveden po evropskim pravilima. On će biti obustavljen sve dok ne ispuni zahteve Evropske komisije", istakao je Štonov.

Ministar je dodao i da se nada da će po ovom pitanju biti postignut napredak tokom sledeća dva meseca.

"Važno je sesti za pregovarački sto i raditi zajedno s Rusijom i Evropskom komisijom. Zapravo, nemamo mnogo problema da rešavamo", ocenio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja