OTVORIO VRATA: Kim Džong-un pozvao u goste istražitelje UN za ljudska prava
Foto: Reuters

Presedan

OTVORIO VRATA: Kim Džong-un pozvao u goste istražitelje UN za ljudska prava

Planeta -
Ta poseta bila bi prekretnica u međunarodnim naporima da se direktno i na licu mesta proveri kako žive u duboko osiromašenoj, ali nuklearno naoružanoj zemlji, kao i u odnos vlasti prema narodu

NJUJORK - Severnokorejski zvaničnici saopštili su da su se prvi put sastali sa istražiteljima Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava i ponudili im da posete njihovu zemlju, potvrdio je predstavnik UN.

Poseta zvaničnika za ljudska prava bila bi prekretnica u međunarodnim naporima da se direktno i na licu mesta uvere u život duboko osiromašene, ali nuklearno naoružane zemlje, kao i odnos severnokorejskih vlasti prema sopstvenom narodu.

Međutim, ponuda Severne Koreje verovatno je, komentariše AP, samo još jedan pokušaj da zaustave brojne međunarodne pozive da o zabrinjavajućem stanju ljudskih prava izveste Međunarodni krivični sud.

Šef diplomatije Severne Koreje zadužen za ljudska prava izjavio je za AP posle sastanka sa predstavnicima UN da su specijalni izvestioci UN "veoma optimitični" povodom mogućnosti da posete Severnu Koreju i "čuju našu stranu". On je rekao da datum posete nije preciziran ali da se njegova zemlja raduje "novom i objektivnom izveštaju o stanju ljudskih prava u toj zemlji". Prethodni izveštaji, rekao je, "bili su zasnovani na glasinama i isfabrikovani".

Sastanak zvaničnika Severne Koreje i predstavnika UN upriličen je dan pre nego što će pred Generalnom skupštinom UN biti podnet godišnji izveštaj o ljudskim pravima u Severnoj Koreji. Ranije se u izveštajima pominjalo masovno zlostavljanje stanovništva, ekzekucije političkih neprijatelja režima i logori za političke zatvorenike u kojima ima 120.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track