ISPRAVKA Tekst o tajnom jevrejskom društvu koje režira svetska zbivanja je POTPUNO IZMIŠLJEN
Foto: Reuters

teorija zavere

ISPRAVKA Tekst o tajnom jevrejskom društvu koje režira svetska zbivanja je POTPUNO IZMIŠLJEN

Planeta -

Na portalu Kurir je 15.7.14 godine objavljen tekst pod naslovom OVO NISMO SMELI DA SAZNAMO: 71 tajna koju tajna društva brane životom!, u okviru koga je navodno objavljen dokument o jevrejskim drušvima, za koji su fekt čekeri utvrdili da je fabrikovan stoga je oval članak izmenjen.

Dakle, većina tvrdnji u vezi s tajnim društvom iluminata, koje tajno vlada svijetom i čiji su članovi/ice mnoge poznate ličnosti, potekla je od satiričnog teksta i smicalica napravljenih uz pomoć izmišljenih svjedočanstva. U stvarnosti, ne postoje dokazi da ovakvo tajno društvo zaista postoji, piše Raskrinkavanje.ba.

Teorije zavjere o tajnim društvima nerijetko imaju elemente antisemitizma. Štaviše, tekst “tajnog plana” koji je objavio Penre neodoljivo podsjeća na još jednu fabrikaciju koja je nastojala Jevreje prikazati kao zlonamjerne vladare iz sjene - “Protokole sionskih mudraca”. Kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja 1.9.2023. godine, ovaj tekst objavljen je u Rusiji početkom 20. stoljeća i predstavljen kao zapisnik s tajnog sastanka koji su jevrejski “mudraci” održali 1897. godine s ciljem da isplaniraju uništenje evropske civilizacije. Traktat je postao iznimno popularan i preveden na mnoge svjetske jezike, poslužio je kao “inspiracija” za genocid nad jevrejskim narodom te i danas služi kao osnova mnogobrojnih modernih antisemitskih teorija zavjera. Iako je predstavljen kao zapisnik sa stvarnog sastanka, još tridesetih godina prošlog vijeka dokazano je da je riječ o potpuno izmišljenom tekstu. Neki njegovi dijelovi preuzeti su iz francuske satire objavljene sredinom 19. stoljeća, drugi iz njemačkog gotičkog romana, a neke je izmislio autor teksta.

Dakle, teorije zavjere o Jevrejima kao vođama tajnih društava koja kontrolišu naše živote i potajno vladaju svijetom bazirane su na fabrikovanim dokumentima i stoljećima starim predrasudama, a ne na bilo kakvim dokazima.

Pročitajte celu analizu na ovu temu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track