OVO SU SVE OPERACIJE ŠPIJUNA BROJ 1: Mosadov Džejms Bond ulivao je strah teroristima u kosti!
Foto: AP

Odlazak Majkla Harija

OVO SU SVE OPERACIJE ŠPIJUNA BROJ 1: Mosadov Džejms Bond ulivao je strah teroristima u kosti!

Planeta -
Harari, koji je bio veteran Mosada učestvovoao je u stotoinama tajnih operacija od kojih su najpoznatije Božiji gnev odgovr na pokolj izraleskih sportista na olimpijadi u Minhenu i operaciji Entebe spasavanja izraelskih talaca zarobljenih na aerodromu Entebe u Ugandi 1976.

TEL AVIV - Jedan od najpoznatijih izraelskih špijuna Majkl Majk Harari, organizator potere za palestinskim teroristima iz grupe" Crni septembar" posle pokolja izraelskih sportista na Olimpijskim igarama u Minhenu 1972. godine, umro je u nedelju u 87. godini života.

Harari je rođen u Tel Avivu 1927, a Mosadu se pridružio 1954 godine. Kao dečak Harari se već sa 16 godina počeo boriti kao pripadnik borbene jedinice Palmah, da bi se posle zatim priključio obaveštajnoj službi Šin Bet.Početkom 1970 -tih imenovan je za šefa specijalnih operacija Mosada i bio je osnivač jedinice Kidon (Koplje) koja je imala zadatk da izvede ciljana ubistva terorista i svih neprijatelja jevrejske države. Postao je poznat po tome što je gotovo punu deceniju vodio borbe protiv palestinskih terorističkih organizacija.

Majk Harari
Majk Harari

Harari je komandovao Operacijom Božiji gnev, koja je pokrenuta protiv terorističke organizacije Crni septembar koja je stajala iza maskara 11 izraelskih sportista na olimpijadi u Minhenu 1973. Rukovodio je i prikupljanjem obaveštajnih podataka u okviru operacije Aviv Ne urim ( Omladinsko proleće), operacija koja je sprovedena u Bejrutu 1973. u kojoj je likvidirano više lidera organizacije Fatah, a lično je komandovao operacijom u kojoj je 1979. ubijen Hasan Ali Salameh, visoki član organizacije Crni septembar .

Njegova inače uspešna karijera u Mosadu je narušena u julu 1973, kada je tim iz jedinice Kidon ubio Ahmeda Boucuhija, nevinog marokanskog konobara u norveškom skijalištu Lilehameru koji je pogrešno obeležen kao meta. Norveška policija je posle ubistva uhvatila nekoliko agenata Mosad koji su osuđeni na zatvorske kazne, dok je Cvi Zamir koji je nadgledao ovu operaciju uspeo neopaženo da ode iz Norveške.

Akcija u Ugandi. Izraelci su podigli u vazduh celu flotu MIG-ova 21
Akcija u Ugandi. Izraelci su podigli u vazduh celu flotu MIG-ova 21

Harari je imao i značajnu ulogu u operaciji Entebe- spasavanje izraelskih putnika koji su oteti u Er Fransovom avionu na putu Tel Aviv - Pariz 1976. Letelica i putnici su odvedeni na aerodrom Entebe u Ugandi. Putnici su spaseni u spektakularnoj operaciji koju su izveli izraelski komandosi, koje je predvodio Džonatan Netanjahu, rođeni brat sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina, koji je tom prilikom poginuo. Tokom akcije su uništeni ugandski avioni Mig 17. Između 11 i 30 MIG-ova je dignuto u vazduh.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Većina operacija kojima je Harari komandovao u deceniji od 1970 do 1980 su i dalje tajna. Početkom osamdesetih se povukao iz Mosada i otišao u privatni biznis .

Bio je i počasni konzul Paname u Izraelu i kao savetnik bivšeg predsednika Paname generala Manuela Norijege, koga je 1989. godine sa vlasti svrgnula američka armija u operaciji " Žestoki bes".

Poslednji put u javnosti se za njega čulo 2007 godine kada ga je Mosad odlikovao za dostavljanje inofracija o iranskom nuklearnom programu.

Harari je u javnosti poznat i kao " Špijun broj 1", a neki su ga zvali i " cionistički Džejms Bond". Njegov lik pojavio se prvi put javno u filmu " Minhen 1972" Stivena Spilberga, a Hararijev lik odglumio je izraelski glumac Moše Ivgi.

Hararijeva životna priča opisana je u knjizi Arona Klaina, koja je objavljena na početkom ove godine u Izraelu.

Sadašnji ministar odbrane Moše Jaalon rekao je da Harari pripada jedonom od velikih graditelja izraelske države, kao i da neke njegove zasluge za zaštitu Izraela, kao i operacije u kojima je učestvovoa kao borac i komandant u Mosadu neće biti nikada otkrivene i poznate u javnosti.

" Svako ko je dobiotu čast da ga poznaju, znali su da je njegov uticaj na Mosad bio veliki, da se radilo o hrabrom, odvažnom i kreativnom čoveku. Njegov uticaj na veliki broj pripadnika Mosada je i danas veliki i tako će ostati još mnogo godina, rekao je Jaalon.

A. Mlakar

http://www.youtube.com/watch?v=Z1ct-meb6U0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track