PALA RAMPA: Zvaničnicima Hjuman rajt voča zabranjen ulazak u Egipat
Foto: Ap

Vratili ih s granice

PALA RAMPA: Zvaničnicima Hjuman rajt voča zabranjen ulazak u Egipat

Planeta -
Kenet Rot i Sara Lija Vitson nosili su ključne informacije u izveštaju o protestu oko džamije Raba al Adavija u Kairu, koji je policija okončala 14. avgusta 2013. tako što je pucala u masu i ubila 700 demonstranata

KAIRO - Izvršnom direktoru Hjuman rajt voča (HRV) Kenetu Rotu i još jednoj članici osoblja organizacije Sari Liji Vitson nije dopušten ulazak u Egipat "iz bezbednosnih razloga", posle zadržavanja na prestoničkom aerodromu tokom noći, obavestili su danas javnost iz te nevladine organizacije.

Vitson, direktorka te međunarodne nevladine organizacije za Bliski istok i Severnu Afriku objavila je ujutros na Tviteru da su oni zadržani, juče, 12 sati na Kairskom aerodromu, pre nego što su odvojenim letovima morali da napuste Egipat, prenela je agencija Rojters.

"To je bila najkraća zvanična poseta Kairu od 12 sati, pre deportacije iz bezbednost razloga - novi, svakako, tranzicioni Egipat", napisala je Vitson, dodaje AFP.

Egipatski vladini zvaničnici nisu bili danas dostupni za komentar.

Predstavnici HRV su stigli u Kairo da bi učestvovali u objavljivanju izveštaja organizacije o masovnim ubistvima demonstranata pošle godine, u protestima, koji su bili posledica svrgavanja Mohameda Morsija - prvog izabranog egipatskog predsednika na izborima. HRV, sa sedištem u Njujorku, planirala je da iznese ključne informacije u izveštaju na 188 strana o protestu oko džamije Raba al Adavija u Kairu koji su trajali nedeljama, pre nego što je policija odlučila 14. avgusta 2013. da ih rastera suzavcem i bojevom municijom kada je, pre zvaničnim izveštajima, ubijeno 700 demonstranata i osam policajaca.

"Masakr kod Raba je previše za egipatsku politiku sakrivanja glave u pesak. Svet to neće zaboraviti samo zbog rampe za HRV", napisao je Rot pošto mu je zabranjen ulazak. Nešto ranije on je na Tviteru takođe objavio da se taj masakr "po broju žrtava poredi sa Tjenanmenom i Andižanom, ali egipatska vlada neće da mi dozvoli da objavim izveštaju o tome" jer je mnogo više ljudi tada ubijeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track