PESKOV: Rusija pod okriljem Crvenog krsta šalje novu humanitarnu pomoć istoku Ukrajne
Foto: Reuters

Nova tura

PESKOV: Rusija pod okriljem Crvenog krsta šalje novu humanitarnu pomoć istoku Ukrajne

Planeta -
To su se predsednici Rusije i Ukrajine dogovorili sinoć u Minsku, kaže portparol Vladimira Putina

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin složio se sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom da Moskva pošalje pomoć istoku Ukrajine, pod okriljem Međunarodnog crvenog krsta (MCK) i u saradnji sa vlastima u Kijevu, izjavio je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Putin i Porošenko složili su se juče na sastanku u Minsku da će "pomoć biti data pod okriljem MCK i u punoj saradnji sa ukrajinskim vlastima", naveo je Peskov za Itar-Tass i dodao da su se dvojica lidera "fokusirala na potrebu da se nastavi upućivanje pomoći kako se humanitarna katastrofa bude razvijala u istočnim regionima u Ukrajini".

http://www.youtube.com/watch?v=7oyQoQHQNp4

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov najavio da Moskva planira "ove sedmice" da uputi drugi po redu humanitarni konvoj u istočnu Ukrajinu pošto je prvi konvoj 22. avgusta stigao u regione koji kontrolišu proruske snage. U konvoju je tada bilo hrane, lekova i agregata za struju za stanovništvo sa tog područja.

Putin je novinarima, posle sastanka sa Porošenkom, preneo da su razgovarali o neophodnosti da se nastavi sa upućivanjem pomoći gradovima Donjeck i Lugansk i da su "postigli određene dogovore". On je naveo i da neće unapred da otkriva detalje.

"Videćemo kako ćemo to da uradimo", rekao je ruski predsednik, a prenosi AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track