PLANETA POSLE NUKLEARNOG RATA: Naučnici objavili sedam posledica ispaljivanja 100 atomskih glava!
Foto: Shutterstock

Dva miliona mrtvih

PLANETA POSLE NUKLEARNOG RATA: Naučnici objavili sedam posledica ispaljivanja 100 atomskih glava!

Planeta -
Tim naučnika je postavio studiju tako da bi 100 nuklearnih glava, svaka veličine kao ona bačena na Hirošimu, moglo da eksplodira u toku nuklearnog rata između Indije i Pakistana

Mnogi umetnici su prikazivali našu planetu posle nuklearnog rata. Sada su se i naučnici latili posla i napravili studiju o tome kako bi Zemlja izgledala posle nuklearnog rata. Tim od 4 američka istraživača napravili su studiju šta bi se dogodilo sa Zemljom posle ograničenog nuklearnog rata. Ne treba spominjati da je, neposredan povod za istraživanje, aktuelna kriza u Ukrajini, jer se širom sveta širi pomisao o konfliktu NATO i Rusije.

Tim naučnika je postavio studiju tako da bi 100 nuklearnih glava, svaka veličine kao ona bačena na Hirošimu, moglo da eksplodira u toku nuklearnog rata između Indije i Pakistana.

1. Pet megatona crnog ugljenika bi odmah ušlo u atmosferu. Crni ugljenih dolazi od svega što je spaljeno. Pre nego što ponovo padne na zemlju on apsorbuje sunčevu toplotu. Deo tog crnog ugljenika će se vratiti na Zemlju kroz kišu.

2. Posle jedne godine prosečna temperatura Zemlje pašće za otprilike za 17 stepeni. Posle 5 godina Zemlja je za 16 stepeni u proseku hladnija nego pre. Posle 20 godina planeta Zemlja počinje ponovo da se zagreva i dolazi blizu one temperature pre nuklearnog rata.

3. U razdoblju od 2 do 6 godina posle rata rast vegetacije bez mraza je skraćen od 10 do 40 dana u zavisnosti od regiona.

4. Hemijske rekacije u atmosferi bukvalno će pojesti Zemljin ozonski omotač koji inače štititi našu planetu od ultraljubičastog zračenja. U 5 godina posle rata ozonski omotač je u proseku od 20 do 25 odsto tanji. Posle 10 godina od rata oznonski omotač se oporavlja pa je sada tanji za "samo" 8 odsto.

6. Oko 2 milijarde ljudi bi gladovalo zbog ovog nuklearnog rata.

7. Pad prosečne temperature dovodi do smanjenja padavina. Pet godina posle rata na Zemlju bi padalo 9 odsto manje kiše nego obično. Posle 26 godina od rata na našu planetu bi padalao 4,5 odsto manje kiše nego pre nukelarnog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track