POČAST KRVAVOM PROTESTU: Evromajadanu nagrada Leh Valensa!
Foto: Reuters

Omaž Majdanu

POČAST KRVAVOM PROTESTU: Evromajadanu nagrada Leh Valensa!

Planeta -
Poljska je pokretu koji je simbol višemesečnog nasilja u Kijevu, u kom je poginulo više od 20 osoba, dodelila nagradu za podršku ljudskim pravima i demokratiji!

VARŠAVA - Ukrajinski pokret Evromajdan, simbol nasilnih protesta u Kijevu koji je doveo do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča i početka krvavog građanskog rata u kojem je poginulo više hiljada ljudi, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Leh Valensa".

Nagradi je u Gdanjsku primio jedan od vođa tog protesta, sadašnji gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko.

Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valesa ustanovio je 2008. godine nagradu, vrednu 100.000 dolara, u znak podrške ljudskim pravima i demokratije. Valensa je rekao da ovogodišnja nagrada predstavlja priznanje Evromajdanu i odlučnosti hiljade Ukrajinaca da ostvare proevropski san. Kako je prenela agencija AP, Valensa je pozvao svet da pokaže solidarnost prema Ukrajini u svetlu sukoba sa proruskim snagama.

Protesti u Ukrajini počeli su u novembru prošle godine, a Janukovič je svrgnut u februaru. Uskoro su izbili žestoki sukobi između novih vlasti u Kijevu i stanovništva ruskog porekla na istoku Ukrajine, koji su prerasli u krvavi građanski rat koji je zemlju doveo na ivicu kolapsa.

Evo nekih snimaka protesta na Majdanu, to jest Trgu nezavisnosti, u Kijevu.

http://www.youtube.com/watch?v=9iZNv7oD7yQ
http://www.youtube.com/watch?v=_kVRR_JTYDc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track