PODGORICA NA NOGAMA: Završena Parada ponosa bez incidenata
Foto: Cdm

Poziv građanima da se suzdrže od nasilja

PODGORICA NA NOGAMA: Završena Parada ponosa bez incidenata

Planeta -
Povorku, koja će šetati od hotela “Crna Gora” do stare zgrade vlade, obezbeđivaće više od 1.800 policajaca, a postavljene su i zaštitne ograde na prilazima mestu održavanja prajda.

PODGORICA - Učesnici Povorke ponosa završili su šetnju na ovogodišnjem Prajdu, kroz centar Podgorice. Šetnja je počela nešto poslije 11 sati i odvijala se na potezu od hotela Hilton Crna Gora do nekadašnje zgrade Vlade. kako javljaju agencje , privedeno je 10 osoba kod kojih su pronađeni bokseri.

Ministar Suad Numanović je, nakon šetnje, naglasio da je zadovoljan što je Povorka prošla dobro.''Ljudska prava se dobijaju rođenjem i tu nema nagodbe. Država poštuje različitost i spremna je da zaštiti LGBT populaciju. Crna Gora treba da stvara jednake mogućnosti za sve građane'', poručio je Numanović.Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kazao je da svi prisutni na Prajdu, borci za ljudska prava.''Važno je da Crna Gora sve više pokazuje da štiti ta prava. Crna Gora već danas je počela da piše Izveštaj o napretku'', poručio je Drobnič. Ambasador Holandije u Crnoj Gori Laurent Stokvis pohvalio je policiju na dobroj organizaciji. Ombudsman Šućko Baković poručio je da je treći Prajd, organizovan u Crnoj Gori, pokazao da se situacija oko zaštite ljudskih prava ozbiljno menja.''Vlada je posvećena zastiti ljudskih prava, moramo uložiti napore da se dobri zakoni primene'', kazao je Baković i čestitao na uspješnom Prajdu.

Foto: rtcg/facebook
Foto: rtcg/facebook

Prisustvo su potvrdili ombudsman Šućko Baković, šef delegacije EU Mitja Drobnič... Funkcioneri LP, PCG i DPS su najavili svoje prisustvo. Svog predstavnika, Leona Đokaja, delegirao je i SDP.

Nova srpska demokratija osudila je juče privođenja protivnika Parade, navodeći da je reč o kršenju ljudskih prava.

Povorku, koja će šetati od hotela “Crna Gora” do stare zgrade vlade, obezbeđivaće više od 1.800 policajaca, a juče su postavljene zaštitne ograde na prilazima mestu održavanja prajda.

Foto: rtcg/facebook
Foto: rtcg/facebook

Ulice će u centru grada zatvorene su od ranih jutarnjih sati.

Kako se ne bi ponovile prošlogodišnje scene sa ulica Podgorice - policija je danima privodila, ali i saslušavala grupacije koje ima u svojim kartotekama kao osobe sklone nasilju.

Foto: rtcg/facebook
Foto: rtcg/facebook

“Vijestima” je u vrhu UP rečeno da su na razgovore privođeni vandali koji su lani evidentirani na Paradi ponosa, ali i i oni koji su danima preko društvenih mreža pisali homofobne poruke.

"Činimo sve kako se ne bi ponovile lanjsko divljanje. Ovakve šetnje, vandali ali i lopovi, koriste da prave haos", rečeno je u policiji.

Podaci UP govore da bi danas trebalo da bude manje onih, koji će nasiljem i divljanjem izraziti homofobni stav.

“Podaci sa terena govore da će ih biti manje. Nadamo se tome”, kazali su u UP.

Foto: rtcg/facebook
Foto: rtcg/facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track