PODRŠKA ZA BOMBARDOVANJE: SAD traže saveznike za kampamnju protiv džihadista u Siriji
Foto: AP Photo

Intervencija

PODRŠKA ZA BOMBARDOVANJE: SAD traže saveznike za kampamnju protiv džihadista u Siriji

Planeta -
AFP napominje da je američka kampanja u Siriji posebno komplikovano jer se tamo vodi građanski rat u kojem se ID i umereni pobunjenici koje podržava režim SAD, bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada

VAŠINGTON - Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer predviđa da SAD neće biti same ukoliko povedu vazdušne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, mada je rekla da do sada nisu po tom pitanju donete nikakve odluke.

Ona je dala tu izjavu u trenutku kada SAD stvaraju međunarodnu koaliciju za borbu protiv ID, koja je zauzela velike oblasti u Siriji i Iraku u krvavom pohodu u kojem je bilo pogubljenja odsecanjem glave zapadnim taocima, napominje AFP.

Francuska se pridružila SAD u vazdušnim napadima protiv ID u Iraku, ali su uporišta tih džihadista u Siriji za sada pošteđena, navodi AFP.

"Predsednik (Barak Obama) je rekao da mi nećemo dozvoliti da ID ima sigurno utočište u Siriji, ali do sada nikakva odluka nije doneta oko načina na koji ćemo nastaviti u tom pravcu", rekla je ona u intervjuu za televizijsku mrežu Si-Bi-Es.

U odvojenom intervjuu za Ej-Bi-Si, Pauer je rekla da očekuje da Amerikanci neće biti sami u izvođenju vazdušnih napada, ukoliko predsednik odluči da krene s njima.

AFP napominje da je američka kampanja u Siriji posebno komplikovano jer se tamo vodi građanski rat u kojem se ID i umereni pobunjenici koje podržava režim SAD, bore protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

Američki državni sekretar Džon Keri je ove sedmice rekao da čak i Iran, koji podržava Asada, može da ima ulogu u borbi protiv ID.

"Mislim da je sekretar to rekao jer smatra da je i Iran načisto s tim da ID vidi kao svog neprijatelja i pretnju", rekla je ona za CBS.

Za Asada je rekla da za nije partner na kojeg bi se mogle osloniti SAD, optužujući ga da svojim snagama nije išao na ID i da od te grupe kupuje naftu nakon što je ID osvojila naftna polja.

O američkim vojnim udarima u Siriji danas su razgovarali ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri, pri čemu je Lavrov rekao da Vašington treba da poštuje suverenitet Sirije, u svojoj borbi protiv ekstremista Islamske države.

Lavrov je u tom razgovoru istakao "potrebu strogog pridržavanja statuta Ujedinjenih nacija, međunarodnog zakona i bezuslovnog poštovanja sirijskog suvereniteta za vreme ispunjenja planova koje sprovodi koalicija sa SAD na čelu, a koji uključujuju i upotrebu sile", navedeno je u saopštenju.

Predsednik sirijskog parlamenta Mohamed Džihad Laham izjavio je danas da bi SAD trebalo da sarađuju sa Damaskom u izgradnji koalicije za borbu protiv ekstremisticke grupacije Islamska država, umesto što ulaze u savezništva sa državama koje podržavaju terorizam.

Kako prenosi AP, Laham je očigledno imao na umu Saudijsku Arabiju i druge zemlje koje podržavaju pobunjenike koji nastoje da sruše režima predsednika Bašara Asada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track