POGINULO VIŠE OD 150.000 DOBROVOLJACA: U Siriji i Iraku do sada ubijeno 40 Albanaca
Foto: Beta Ap

Rat

POGINULO VIŠE OD 150.000 DOBROVOLJACA: U Siriji i Iraku do sada ubijeno 40 Albanaca

Planeta -
Među žrtvama su, kako se navodi, i 40 Albanaca iz Albanije, sa Kosova, Makedonije, ali i juga centralne Srbije, koji Albanci nazivaju Preševska dolina

TIRANA - Od početka rata u Siriji i Iraku ubijeno je 40 Albanaca, a samo u vazdušnom napadu na Irak pre dva dana stradalo je 11 boraca Islamske države (ISIS) među kojima je osam Albanaca - šest sa Kosova, jedan iz Makedonije i jedan iz Albanije.

Samo u Siriji u sukobi između režima Bašar al-Asada i odmetnika poginulo je više od 150 hiljada sirijskih boraca uključujući i dobrovoljce sa Balkana, preneo je portal Balkan veb informaciju agencije Preševa Jone. Među žrtvama su, kako se navodi, i 40 Albanaca iz Albanije, sa Kosova, Makedonije, ali i juga centralne Srbije, koji Albanci nazivaju "Preševska dolina".

U Siriji i Iraku se ne bore samo Albanci sa Balkana već i iz zapadnih zemalja, pa ih je tako iz Švajcarske, na primer, najmanje pet, navodi ta agencija i dodaje da prema podacima Konfederalne informativne službe (SRC) iz Berna u džihadu učestvuje oko 40 boraca iz Švajcarske.

Portparol SRC-a Feliks Endrih je za Presheva jone izjavio da među 40 boraca iz Švajcarske ima i osoba sa Balkana, te da je njihova starost od 20 do 40 godina. Krivicu za ovako veliki odziv mladih sa Balkana, posebno Albanaca, ne treba, navodi se, svaljivati samo na njih već i na zemlje u kojima žive, jer ako se ima u vidu velika nezaposlenost i siromaštvo na Kosovu i u Albaniji onda nije čudo što mladima svakakve ideje padaju na pamet.

"Imam šestoro dece, borio sam se na Kosovu a moja zemlja mi nije obezbedila ni posao niti bilo kakve prihode. Zato sam odlučio da idem u Siriju, malo zbog Boga a malo zbog para", kaže jedan od dobrovoljaca koji se uputio na sirijski front.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track