POJAS GAZE: Primirje se poštuje, Abas za trajno rešenje sukoba s Izraelom
Foto: Reuters

Zatišje

POJAS GAZE: Primirje se poštuje, Abas za trajno rešenje sukoba s Izraelom

Planeta -
Izraelska vojska saopštila je jutros da nije bilo kršenja prekida vatre; Predsednik Palestinske uprave obratio se naciji i najavio svoj plan rešenja krize

GAZA/JERUSALIM - U Pojasu Gaze danas se poštuje primirje koje su Izrael i Palestinci postigli uz posredovanje Egipta posle 50 dana sukoba.

Izraelska vojska saopštila je jutros da nije bilo kršenja prekida vatre, koji je stupio na snagu juče u 19.00 po lokalnom vremenu.

Od početka izraelske antiterorističke operacije "Zaštitna ivica! 8. jula poginulo je preko 2.100 Palestinaca i 68 civila i vojnikasa izraelske strane. Izraelske odbrambene snage (IDF) imale su cilj da neutrališu palestinsku terorističku grupu Hamas, koja de fakto vlada u Pojasu Gaze i odatle ispaljuje rakete na jug Izraela.Abas:

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas, čija sekularna partija Fatah kontroliše Zapadnu obalu, drugu palestinsku teritoriju, istakao je sinoć da treba da se nađe trajno rešenje sukoba s Izraelom.

Mahmud Abas, Foto Fonet/AP
Mahmud Abas, Foto Fonet/AP

"Šta je sledeće? Gaza je doživela tri rata. Da li da očekujemo novi rat za godinu ili dve? Hoće li do tada to pitanje biti bez rešenja?", upitao je on u obraćanju Palestincima prenošenom preko televizije u svom sedištu u Ramali.

Abasovi savetnici su rekli da on namerava da zatraži od Saveta bezbednosti UN da zahteva povlačenje Izraela sa svih teritorija koje je okupirao u šestodnevnom ratu 1967, kako bi se omogućilo stvaranje nezavisne Palestine. Abas je aludirao na taj plan u svom govoru.

"Danas ću dati palestinskom rukovodstvu moju viziju rešenja i posle toga ćemo nataviti konsultacije s međunarodnom zajednicom. Ta vizija mora biti jasna i dobro definisana i ne ulazimo u pregovore bez kraja," rekao je Abas.

Ako bi se obnovio Abasov uticaj u Pojasu Gaze, kao što se očekuje na osnovu svakog dogovora kome posreduje Egipat, snage lojalne njemu bi bile razmeštene na graničnim prelazima da odagnaju strah Izraela i Egipta da Hamas neće ponovo pokušati da prokrijumčari oružje. Izrael takođe brine da će hamasovci iskoristiti građevenski materijal, namenjen obnovi razrušene Gaze, u vojne svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track