(VIDEO 18+) POKOLJ HRIŠĆANA: ISIL pobio 500 Jazida, žene i decu žive zakopavali!
Foto: Printscreen RT

Nezamislivo

(VIDEO 18+) POKOLJ HRIŠĆANA: ISIL pobio 500 Jazida, žene i decu žive zakopavali!

Planeta -
Zlikovci su oteli oko 300 žena, a 20.000 ljudi uspelo da im pobegne i skloni se u irački Kurdistan

BAGDAD - Džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL ) ubili su najmanje 500 pripadnika verske zajednice jazida u ofanzivi na severu Iraka, a najmanje 20.000 raseljenih civila sa tog područja uspelo je da pobegne sa planine Sindžar, gde su bili pod opsadom islamskih ekstremista, rekli su danas irački zvaničnici.

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija al Sudani, takođe je rekao Rojtersu da su neke od žrtava sunitski ekstremisti ISIL zakopali žive, među kojima žene i decu.

Oko 300 žena je kidnapovano, rekao je Sudani.

Jedan zvaničnik iz autonomne kurdske vlade u Iraku rekao je na graničnom prelazu Fiškabur da je 30.000 raseljenih civila koji su pobegli sa planine Sindžar ušlo u Siriju, a zatim se vratilo u Irak, uz pratnju kurdskih snaga, preneo je AFP.

U pomoć su im priskočili pripadnici kurdskih paravojnih formacija, tzv. pešmergi, koji su nakratko uspeli da im obezbede koliko-toliko siguran koridor kroz koji je prošao deo ljudi, uglavnom pripadnika zajednice jazida. Po njih su došli kamioni, traktori, bageri i magarci, a deo je uspeo peške da pobegne.

Poslanik Vian Dahil, koji je iz zajednice jazida, rekao je da je 20.000-30.000 raseljenih uspelo da pobegne i sada su se sklonili u irački Kurdistan.

http://www.youtube.com/watch?v=NOSVHv5VqWo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track