POKOLJ U SIRIJI: Svakog dana seku glave ljudima i kamenuju žene
Foto: Kurir Štampano

Užas u gradu Raki - srcu Islamske države

POKOLJ U SIRIJI: Svakog dana seku glave ljudima i kamenuju žene

Planeta -
Aktivisti iz terorističkog kalifata prvi put celom svetu ispričali šta se zaista dešava na toj sirijskoj teritoriji koju drže krvoločni džihadisti
1 / 4 Foto: Beta

DAMASK - Dok se u Vašingtonu sve glasnije pominje mogućnost proširenja američkih vazdušnih napada sa Iraka na Siriju zbog širenja brutalnosti terorista Islamske države (IS), iz Rake, „glavnog grada“ kalifata koji je nedavno u Siriji proglasila ta džihadistička organizacija, stižu zastrašujuća svedočanstva retkih pojedinaca koji su dovoljno hrabri i snalažljivi da pošalju istinu u svet.

Tortura... Članovi Islamske države muče neistomišljenike i zavode strog šerijatski zakon, po kom žene nemaju baš nikakva prava
Tortura... Članovi Islamske države muče neistomišljenike i zavode strog šerijatski zakon, po kom žene nemaju baš nikakva prava

Nekoliko mladih aktivista iz Rake rizikuju život krišom snimajući zverstva koja svakodnevno čine pripadnici IS. Jedan od omladinaca je Abu Ibrahim (23), koji je prvi objavio snimak kako koljači na centralnom gradskom trgu razapinju na krst svoju žrtvu. Abu Ibrahim je deo grupe od 16 mladića koji već godinu dana, otkad je IS preuzeo kontrolu nad Rakom, vode računa da krvoločne metode kojima se islamisti obračunavaju s neistomišljenicima budu dokumentovane. Uz snimanje javnih pogubljenj, aktivisti se na veb-stranici, uz slogan „Tihi pokolj u Raki“, trude da objavljuju i lokacije na kojima deluju džihadisti.

- Bože dragi, ne znam kako se još skrivamo i kako smo živi - priča Abu Ibrahim i dodaje da ih borci IS često traže od kuće do kuće.- Kad god čujemo da se nešto dogodilo napolju, na ulicu nikad ne izlazimo zajedno. Ako je reč o javnom pogubljenju, organizujemo se tako da svako snima s druge pozicije - priča Abu Mohamed (26).Zbog strogih verskih pravila svaka neposlušnost se kažnjava - često smrću. Abu Ibrahim se priseća da su prošlog meseca džihadisti naterali građane da do smrti kamenuju mladu ženu Fadu Sajid Ahmed.- Niko ne zna šta je skrivila. Nakljukali su je anesteticima da ne vrišti dok po njoj pljušti kamenje - priča on.

Skandal u BritanijiPO TERORISTIMA NAZVALI DONJI VEŠBritanska kompanija koja se bavi proizvodnjom donjeg veša „En Samers“ nazvala je jednu svoju liniju ISIS, baš kako glasi skraćenica imena ozloglašene terorističke organizacije. Da stvar bude strašnija, veš iz te linije je u bojama zastave ekstremista, zbog čega je kompanija morala da uputi javno izvinjenje.

SAS u akcijiBRITANCI TRAŽE UBICU NOVINARA I TAOCESpecijalne britanske snage (SAS) bacile su se u opsežnu potragu za ubicom američkog novinara Džejmsa Folija (40), ali i za još troje američkih talaca za koje se veruje da se nalaze u rukama pripadnika džihadističke grupe Islamska država (IS). Specijalni koriste posebnu opremu za praćenje na terenu u Siriji i Iraku, a vlasti ostrvske zemlje ubeđene su da su na korak od hladnokrvnog koljača. Podsetimo, britanski mediji naveli su pre dva dana da veruju da je hladnokrvni ubica u stvari reper iz Londona Abdel-Majed Abdel Beri (23), ali sumnjaju na još dvojicu.

Otet pre dve godineOSLOBOĐEN NOVINAR IZ SADAmerički novinar Teo Kertis, koji je pre dve godine otet u Siriji, oslobođen je, potvrdio je sinoć američki državni sekretar Džon Keri.Novinara iz Masačusetsa kao taoca držala je jedna sirijska grupa povezana s Al Kaidom i da je sad bezbedan i van Sirije.Samo pre nekoliko dana IS postavio je na internet snimak pogubljenja američkog novinara Džejmsa Folija, čiji ubica je verovatno reper iz Londona Abdel-Majed Abdel Beri (23).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track