POKRET OKUPIRAJ CENTAR: Demonstranti u Hong Kongu dali rok za odgovor na zahteve
Foto: Rojters

Ulice preplavljene

POKRET OKUPIRAJ CENTAR: Demonstranti u Hong Kongu dali rok za odgovor na zahteve

Planeta -
Pokret je na tviteru naveo da će saopštiti nove planove građanske neposlušnosti istog dana, bez detaljisanja. Očekuje se da će ulice Hong Konga u sredu, kada je i kineski Nacionalni dan, preplaviti ljudi, a vlada je otkazala vatromet planiran za taj dan

HONG KONG - Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu dali su rok do srede, 1. oktobra za odgovor vlade na njihov zahtev da se reformiše način izbora gradskog čelnika.

Demonstranti su još jednu noć proveli na ulicama uprkos pozivima vlasti da se raziđu, prenela je agencija AP. U kratkom saopštenju pokreta građanske neposlušnosti "Okupiraj centar" navedeno je da je rok dat nepopularnom gradskom izvršnom šefu Leung Čun-jingu da podnese ostavku i ispuni njihove demokratske zahteve.

Pokret je na tviteru naveo da će "saopštiti nove planove građanske neposlušnosti istog dana", bez detaljisanja. Očekuje se da će ulice Hong Konga u sredu, kada je i kineski Nacionalni dan, preplaviti ljudi, a vlada je otkazala vatromet planiran za taj dan.

Leung je pozvao pokret "Okupiraj centar" da prekinu protest i da uzmu u obzir stanovništvo grada koje ne učestvuje u demonstracijama, a kojem je otežan život zbog poremećenog javnog saobraćaja danima.

Leung je istakao da se komunistički lideri u Pekingu neće predomisliti i promeniti odluku donetu u avgustu u vezi izbora njegovog naslednika, odnosno lidera Hong Konga 2017. godine.

Policija je u nedelju ispalila suzavac na demonstrante, što je izazvalo popriličan šok. Tada je povređena 41 osoba, uključujući 12 policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track