POLJSKA IMA PREMIJERKU: Nova vlada Eve Kopač položila zakletvu
Foto: AP

Nova vlast

POLJSKA IMA PREMIJERKU: Nova vlada Eve Kopač položila zakletvu

Planeta -
Eva Kopač najavila da će se Poljska ponašati kao mudra žena - gledaće da bude bezbedan pre svega njen dom i njeno dvorište

VARŠAVA - Pred predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim zakletvu je danas u Varšavi položila nova vlada premijerke Eve Kopač.

U vladi je pet novih i 13 dosadašnjih ministara, koji su podneli ostavke zajedno s prethodnim premijerom Donaldom Tuskom, pošto on od 1. decembra preuzima funkciju predsednika Evropskog saveta.

Eva Kopač, 57-godišnja lekarka, nekadašnja ministarka zdravlja i potom prva žena na čelu Sejma poljskog parlamenta, tek druga žena na čelu vlade u istoriji Poljske, najavila je da joj je glavni cilj da povrati poverenje građana.

Eva Kopač traži poverenje Poljaka, Foto Reuters
Eva Kopač traži poverenje Poljaka, Foto Reuters

"Već danas molim Poljake za poverenje", kazala je premijerka posle inauguracije vlade, koja će svoj program predstaviti poslanicima 1. oktobra i zatražiti od Sejma poverenje da vodi zemlju još godinu dana, do redovnih izbora.

Eva Kopač kao predsednica vlade ne polarizuje toliko poljsko društvo i ima manje odlučnih protivnika nego njen prethodnik Donald Tusk, ali takođe i manje pristalica. Čitava trećina Poljaka u anketi za dnevnik Žečpospolita rekla je da ne zna šta da misli o njoj i njenoj vladi, dok mišljenje o Tuskovoj vladi nije imalo svega šest do sedam odsto Poljaka.

Premijerka je već ustalasala zemlju jer je isključila harizmatišnog šefa diplomatije Radoslava Šikorskog, Foto Reuters
Premijerka je već ustalasala zemlju jer je isključila harizmatišnog šefa diplomatije Radoslava Šikorskog, Foto Reuters

Najviše rasprava, kritike i sporova izazvala je odluka da iz nove vlade isključi kontroverznog, ali harizmatičnog šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog, koji je na toj funkciji bio u obe Tuskove vladea, a poznat je po izuzetno dobrim vezama u evropskim političkim i diplomatskim krugovima. Protiv njegovog odlaska i to baš u vreme krize s Rusijom i sukoba u Ukrajini, bio je i predsednik Komorovski. Šikorski je unapređen, postao je predsednik Sejma što je formalno druga najvažnija funkcija u državi, a za novog šefa diplomatije imenovan je stari Tuskov partijski rival, ranije ministar unutrašnjih poslova, do sada šef Odbora za spoljnu politiku u Sejmu, Gžegož Shetina.

"Evropski signal Moskvi je to što je Tusk na čelu Evropskog saveta. Domaći (poljski) signal je to što je na funkciju vicepremijera postavljen ministar odbrane Tomaš Šemonjak", kazao je o budućoj orijentaciji poljske diplomatije odlazeći evrokomesar za budžet Januš Levandovski. On je dodao da će Shetina potražiti drugo polje realizacije, van Evrope, budući da u ovom trenutku Poljska ima neuobičajeno jak uticaj u EU, preko Tuska, Evropskog parlamenta i Elžbjete Bjenjkovske, koja je u Evropskoj komisiji zadužena za unutrašnje tržište.

Poljska se zalaže za širenje EU na zapad Balkana, na čelu sa Srbijom, Foto Fonet

Kao jedan od najglasnijih zastupnika ulaska Ukrajine u EU, Poljska istovremeno energično podržava ubrzano proširenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana, na čelu sa Srbijom. Sama premijerka obećala je u petak kada je predstavljala svoje ministre, da će se "Poljska ponašati kao mudra žena - gledaće da bude bezbedan pre svega njen dom i njeno dvorište", a ukoliko poljski vojnici treba da rizikuju živote, činiće to prvenstveno blizu granica Poljske, ne u udaljenim područjima planete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track