POLJSKI PREMIJER: Ruski vojnici su već u Ukrajini!
Foto: Reuters

Informacije obaveštajnih službi

POLJSKI PREMIJER: Ruski vojnici su već u Ukrajini!

Planeta -
Niko ne može ozbiljno govoriti o separatistima u Ukrajini u ovom trenutku, rekao je Tusk poslanicima parlamenta o krizi u susednoj Ukrajini, prenosi AFP

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da, na osnovu obaveštajnih informacija NATO-a i Poljske, postoje dokazi da su regularne jedinice ruske armije aktivne u Ukrajini.

"Niko ne može ozbiljno govoriti o separatistima u Ukrajini u ovom trenutku", rekao je Tusk poslanicima parlamenta o krizi u susednoj Ukrajini, prenosi AFP. Moskva negira da naoružava proruske snage u istočnoj Ukrajini koje su u sukobu sa ukrajinskiim snagama.

Kremlj je juče bio primoran da prizna da je nekoliko ruskih vojnika koje su zarobile ukrajinske snage na teritoriji Ukrajine prešlo granicu greškom, navodi AFP.

"Postoji informacija, koja je u proteklih nekoliko sati dodatno potvrđena, da su regularne ruske jedinice aktivne u istočnoj Ukrajini. Ta informacija NATO, koju je potvrdila naša obaveštajna služba, sada je praktično jasna", rekao je Tusk.

Ukrajina je danas objavila da se ogromni konvoj tenkova i naoružanja iz Rusije kreće jugoistokom zemlje. Generalni sekretar NATO danas je ponovo optužio Rusiju da podstiče eskalaciju krize, između ostalog direktnom akcijom protiv ukrajinskih snaga sa "artiljerijskom vatrom preko granice i unutar Ukrajine".

Poljska pomno prati razvoj događaja u Ukrajini jer je zabirnuta zbog posledica koje bi postupci Moskve mogli imati po njenu sopstvenu bezbednost, navodi AFP. Tusk je danas izjavio da njegova namera nije da "pojača osećaj ugroženosti, već da ojača osećaj odgovornosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track