POMOĆ DOSTAVLJENA: 5 kamiona iz konvoja vratilo se u Rusiju
Foto: Reuters

Incidenata nije bilo

POMOĆ DOSTAVLJENA: 5 kamiona iz konvoja vratilo se u Rusiju

Planeta -
Uprkos sezoni žetve, pijaca je zatvorena zbog granatiranja i požara, a stanovnici Luganska preživljavaju zahvaljujući ličnim zalihama hrane

DONJECK - Pet belih kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja koji su u petak ušli u Ukrajinu, jutros su stigli na granični prelaz, na putu nazad ka Rusiji, javio je Rojters.

Kako je izvestio novinar britanske novinske agencije, prvih pet kamiona je prošlo kroz granični prelaz na teritoriju Rusije, a u daljini se mogu videti i drugi kamioni koji pristižu.

Povratak prvih kamiona iz ruskog humanitarnog konvoja iz Ukrajine u Rusiju potrvrdio je za francusku novinsku agenciju AFP i šef posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja nadgleda ruski granični prelaz u Donjecku Pol Pikard, ali on nije mogao da precizira koliko kamiona je prešlo na teritoriju Rusije.Ruske novinske agencije su izvestile da je nekoliko desetina kamiona stiglo na granicu između Ukrajine i Rusije.

Ruski humanitarni konvoj sa pomoći stigao je na rusko-ukrajinsku granicu 14. avgusta, ali je ukrajinska strana počela sa postupkom carinjenja tek 21. avgusta.Kolona kamiona juče je prešla granicu i stigla u Lugansk, što je zvanični Kijev nazvao "kršenjem međunarodnih normi", EU "povredom ukrajinske granice", a NATO "grubim kršenjem međunarodnih obaveza Rusije" i suvereniteta Ukrajine.

Rusija: Pomoć dostavljena tamo gde je bilo planirano

Rusko Ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je humanitarna pomoć dostavljena tamo gde je bilo planirano u jugoistočnoj Ukrajini i poručilo da namerava da nastavi saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta."Mi potvrđujemo našu nameru da nastavimo saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bismo obezbedili humanitarnu pomoć ljudima u jugoistočnoj Ukrajini", navedeno je u saopštenju ministarstva koje prenosi Rojters.Ruski konvoj koji je dopremio humanitarnu pomoć u jugoistočnu Ukrajinu vraća se u Rusiju, bez incidenata, izjavio je za RIA Novosti šef misije OEBS u regionu Rostova Pol Pikard.

"Nije bilo nikakvih incidenata. U toku je proces povratka", rekao je Pikard, dodajući da može govoriti samo o situaciju na ruskom graničnom prelazu Donjcek.

U međuvremenu, zamenik premijera Saveta ministara samoproglašene Narodne Republike Luganska Vasil Nikitin je za RIA Novosti izjavio da se stanovnici tog rediona nadaju da će dobiti još humanitarne pomoći iz Rusije.

"Naša republika je gotovo ostala bez hrane. Nadamo se da će takvi konvoji sa hranom i drugom humanitarnom pomoći postati uobičajeni. Nadamo se pomoći i čekamo je", kazao je on.Nikitin je istakao da je situacija sa hranom u oblasti Luganska teška.

Uprkos sezoni žetve, pijaca je zatvorena zbog granatiranja i požara. Stanovnici Luganska preživljavaju zahvaljujući svojim ličnim zalihama hrane.

On je ranije danas izjavio da će distribucija ruske humanitarne pomoći početi danas. Kamioni sa oznakam ruskog humanitarnog konvoja danas su počeli da se vraćaju u Rusiju.Reporter AP je izbrojao da je 67 kamiona ušlo na granični prelaz kod ruskog Donejcka danas pre podneva. Drugi reporter AP, koji se nalazi na ukrajinskoj strani granice, rekao je da kolona kamiona duga oko tri kilometra čeka da pređe granicu. Na ukrajinskoj strani graničnog prelaza kamione su pretresle proruske snage koje ga kontrolišu.Jedan vozač koji nije hteo da se predstavi rekao je za AP da bi čitav konvoj od oko 260 kamiona trebalo da se vrati u Rusiju danas.

RIA Novosti su objavile, pozivajući se na rusku carinsku službu, da će se kamioni kretati u šest grupa.Ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine bez prethodne provere i odobrenja vlasti u Kijevu, naišao je na oštru osudu zvaničnika SAD, EU, NATO i ukrajinskih vlasti.Posle 10 dana čekanja na dozvolu za ulazak, ruski konvoj je ušao na teritoriju Ukrajine, a Moskva smatra da je dalje oklevanje bilo nedopustivo zbog humanitarne katastrofe koja se odigrava u istočnoj Ukrajini, kao i da je ulazak realizovan u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom.Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel upozorili su da

Rusija izaziva "opasnu eskalaciju" konflikta u Ukrajini zbog vojnog prisustva u toj zemlji i granatiranja. Oni smatraju da prisustvo ruskih vojnika u Ukrajini, gomilanje snaga duž ukrajinske granice i rusko granatiranje na teritoriji Ukrajine, predstavlja ozbiljnu eksalaciju tenzija.Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je juče zabrinutost zbog vesti o ulasku ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez odobrenja Kijeva i nagovestio da bi taj potez mogao da dovede do jačanja tenzija, saopštila je Banova kancelarija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track