POPLAVE U RUMUNIJI I BUGARSKOJ: Troje mrtvih, stotine evakuisanih!
Foto: Rojters

Istočna Evopra pod vodom

POPLAVE U RUMUNIJI I BUGARSKOJ: Troje mrtvih, stotine evakuisanih!

Planeta -
Sedamdeset bugarskih sela i delovi grada Bagrova ostali su bez struje i vode, jer je bujica uništila deo vodne infrastrukture. Voda je izazvala klizišta i uništila nekoliko mostova, kao i mnoge puteve, koji su blokirani muljem i nanosima smeća

BUKUREŠT - Tri osobe su poginule, a nekoliko stotina je bilo primorano da se evakuiše zbog poplava koje su danas zahvatile sela u istočnoj Evropi. U Bugarskoj je, kako su navele vlasti, umrla jedna 61-godišnja žena, dok se još jedna osoba vodi kao nestala u olujnim kišama koje su pogodile oblast Gabrova u centralnom delu zemlje.

Sedamdeset bugarskih sela i delovi grada Bagrova ostali su bez struje i vode, jer je bujica uništila deo vodne infrastrukture. Voda je takođe izazvala klizišta i uništila nekoliko mostova, kao i mnoge puteve, koji su blokirani muljem i nanosima smeća.

Dvoje ljudi, uključujući i 72-godišnjeg muškarca, udavilo se u Rumuniji u dva različita regiona, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gabrijel Oprea. U oblasti pogođenoj poplavama na jugozapadu zemlje takođe je u prekidu i železnički saobraćaj, jer je bujica odnela jedan most, saopštila je nacionalna železnica.

Zamenik gradonačelnika jugozapadnog rumunskog grada Novača rekao je da je 500 ljudi evakuisano iz tri sela, a da je oko 75 kuća odsečeno zbog poplava, nakon što se iz korita izlila reka Gilort. Lokalni zvaničnici naveli su da je voda dostigla visinu od tri metra.

Rumunska vlada poslala je tri helikoptera u poplavljena područja u podnožju planine Parang, a i vojska pomaže u spasiličkim naporima. Premijer Viktor Ponta, u pratnji saradnika, posetio je tu oblast popodne. Rumunija ove godine doživljava najkišnije leto poslednjih godina, kao i njen sused Bugarska, gde je zbog jakih kiša u junu bilo poplavljeno nekoliko mesta na istoku zemlje, a najteže crnomorsko letovalište i luka Varna, i poginulo 13 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track