POROŠENKO: 26. oktobra prevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini
Foto: Reuters

Izbori

POROŠENKO: 26. oktobra prevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini

Planeta -
Predsednik Ukrajine sinoć je raspusto sedmi saziv Vrhovne Rade podsećajući da se vladajuća koalicija raspala pre skoro mesec dana

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko objavio je da će se prevremeni parlamentarni izbori održati 26. oktobra pošto je sinoć potpisao dekret o raspuštanju Vrhovne Rade baš uoči današnjeg važnog samita u Minsku, gde se očekuje da će razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom..

"Odlučio sam da prevremeno raspustim sedmi saziv Vrhovne Rade", objavio je Porošenko na Tviteru dodajući da je to u skladu s ukrajinskim ustavom i podsećajući da se vladajuća koalicija raspala pre nekoliko nedelja.

"Mnogi članovi parlamenta su saveznici separatista", naveo je Porošenko, misleći na proruske snage koje se od aprila bore protiv vladinih na istoku zemlje.

Najveća partija u parlamentu ostala je Partija regiona, koja ima podršku na istoku zemlje i koju je podržavao bivši predsednik Viktor Janukovič, svrgnut u februaru, navela je agencija AP. Porošenko ih je nazvao "stubovima podrške" Janukoviča i optužio ih da su izglasavali "diktatorske zakone", pa smatra da je neophodno izabrati novo rukovodstvo za sukobima pogođene oblasti na istoku Ukrajine da bi ga predstavljali u novoj vladi

Izbori moraju biti održani u roku od 60 dana od objavljivanja dekreta, a AP primećuje da zasad nije poznato kako je moguće sprovesti izbore za tako kratko vreme u Donjecku i Lugansku, odakle je izbeglo na stotine hiljada ljudi.

Porošenka danas očekuju u Minsku, gde će se sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Na sastanku učestvuju i vodeći političari iz Rusije, Ukrajine i Evropske unije, a u centru samita bi trebalo da budu razgovori Porošenko-Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track