POROŠENKO: Rusija i Ukrajina dogovorile osnovne parametre sporazuma o gasu
Foto: Reuters

Veliki uspeh u Milanu

POROŠENKO: Rusija i Ukrajina dogovorile osnovne parametre sporazuma o gasu

Planeta -
To je veliki korak, kaže predsednik Ukrajine. Gasprom odmah dodao da će nova runda razgovora o gasu biti održana 21. oktobra u Briselu

MILANO - Ukrajina i Rusija dogovorile su "osnovne parametre" sporazuma o gasu, izjavio je predsednik Ukrajine Petar Porošenko posle drugog današnjeg razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a zatim i sa ministrom za energetiku Rusije Aleksandrom Novakom i direktorom Gasproma Aleksejem Milerom na marginama samita ASEM u Milanu, javlja Raša tudej.

Porošenko je kazao da su Moskva i Kijev napravile korak napred u postizanju sporazuma, što je veoma važno s obzirom na to da se bliži zima. Još je dodao da ukrajinska strana sada traži novčana sredstva potrebna za gas.

Tokom poslednje runde razgovora sa komesarom za energetiku EU Ginterom Etingerom u Berlinu, usaglašeno je da će Rusija ponovo početi da isporučuje gas Ukrajini kad ova plati Gaspromu prvih 5,3 miliona dolara od svog 2 milijarde dolara teškog duga.

Gasprom je saopštio da će posle današnjeg proboja u pregovorima biti održani novi trilateralni razgovori između Rusije, EU i Ukrajine 21. oktobra, ali ne u Berlinu, nego u Briselu.

Putin i Porošenko sastali su se drugi put u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika FrancuskeFransoa Olanda kako bi pronašli rešenje za krizu u Ukrajini.

Četvroro lidera sastali su se u hotelu, u centru Milana na marginama evro-azijskog samita, preneo je Rojters. Oni su ranije danas održali sastanak sa britanskim i italijanskim premijerima Dejvidom Kameronom i Mateom Rencijem i predsednik Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

Putin je rekao da je prvi sastanak bio "pozitivan".

"Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Putin uz osmeh.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su razgovori bili "zaista teški, puni nerazumevanja, neslaganja ali su i pored toga u toku, razmena mišljenja je u toku". Prema Peskovu, neki učesnici radnog doručka pokazali su "potpunu nespremnost da razumeju realnost u jugoistočnoj Ukrajini".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track