POSMATRAČI OEBS: Nema prenosa oružja i vojne tehnike iz Rusije u Ukrajinu
Foto: Reuters

Zvanično

POSMATRAČI OEBS: Nema prenosa oružja i vojne tehnike iz Rusije u Ukrajinu

Planeta -
Šef monitoring misije Pol Pikar kaže da nije bilo ni preleta i da ruski helikopteri koji nadziru granicu nijednom nisu ušli na rusko nebo

KAMENSK-ŠAHTINSK - Posmatrači OEBS koji nadziru granicu Rusije i Ukrajine nisu registrovali prenos naoružanja, izjavio je danas šef monitoring misije Pol Pikar.

"Oružje nikada nismo videli. Pitanje je bilo da li smo videli vojna vozila koja su prešla preko granice. Na dva punkta juče nismo videli nikakva vojna vozila koja su prešla granicu", rekao je on na brifingu, javlja RIA Novosti i podseća da misija posmatrača OEBS u Rostovskoj oblasti radi od početka meseca sa ciljem monitoringa na prelazima "Gukovo" i "Donjeck".

Pikar je dodao da je protekle nedelje uočeno "povećanje aktivnosti vojnog transporta u blizini graničnih prelaza" i objasnio da je reč o vojnim helikopterima koji su leteli u pograničnom regionu iznad prelaza.

Posmatrači OEBS na graničnom prelazu
Posmatrači OEBS na graničnom prelazu

On je takođe podvukao da prelaska granice nije bilo. Kako je naveo, 11. avgusta uveče posmatrači su čuli helikopter koji je dva puta preleteo punkt "Gukovo" i potom odleteo natrag, a na punktu "Donjeck" posmatrači su od 9. do 11. avgusta registrovali let dva helikoptera Mi-24 a preko noći se čulo da su nedaleko od prelaza leteli helikopteri.

"Svi ti helikopteri nisu ulazili u vazdušni prostor Ukrajine, jer su leteli u vidnom polju posmatrača na prelazu", rekao je Pikar i dodao da su "uvek bili na ruskoj strani".

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je koncentracija oružanih snaga na ruskoj pograničnoj teritoriji diktirana interesima bezbednosti i povezana sa borbenim dejstvima na istoku Ukrajine, podseća ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track