POTVRĐEN NALOG ZA HAPŠENJE: Asanž se žalio na odluku suda u Stokholmu
Foto: Reuters

ne praštaju

POTVRĐEN NALOG ZA HAPŠENJE: Asanž se žalio na odluku suda u Stokholmu

Planeta -
Asanž je 2006. godine pokrenuo sajt Vikiliks na kom je 2010. objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom sveta, a najviše američkih

STOKHOLM - Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža uložili su danas žalbu na odluku sudije iz Stokholma koj je potvrdio nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za silovanje i seksualno uznemiravanje u Švedskoj.

Advokat Tomas Olson je, prema navodima švedskog lista "Dagens niheter", rekao da je zatraženo novo saslušanje.

Odbrana ističe da bi nalog za hapšenje, objavljen u novembru 2010. godine, trebalo da se poništi jer tužilaštvo odbijalo da otputuje u London da ispita Asanža (43), koji se je u tom gradu pronašao utočište u ambasadi Ekvadora.

Sredinom jula sudija u Stokholmu je potvrdio da i dalje ostaje na snazi nalog za Asanžovo hapšenje, podsetila je agencija Itar-Tas s.

Asanž je 2006. godine pokrenuo sajt Vikiliks na kom je 2010. objavio veliki broj poverljivih diplomatskih i vojnih dokumenata vlada širom sveta, a najviše američkih.

Azil od Ekvarodora Asanž je zatražio u junu 2012. godine, posle iscrpljujuće borbe pred britanskim sudovima da izbegne izručenje Švedskoj.

Izručenje Asanža traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track