PRAVDA ZA SUZAN: Nevina robijala punih 17 godina

Oslobođena

PRAVDA ZA SUZAN: Nevina robijala punih 17 godina

Planeta -
Plakala sam svake noći, ali nisam gubila veru, kaže žena koja je skoro trećinu života iza rešetaka

TORENS - Amerikanka Suzan Meri Melen (59) oslobođena je posle 17 godina provedenih u zatvoru zbog navodnog ubistva beskućnika Ričarda Dejlija.Odluka suda- Jedini dokaz protiv Suzan Melen 1998. bilo je svedočenje lažova, koji je tvrdio da mu je ona priznala ubistvo bivšeg dečka. Ne samo da je presuda trebalo da glasi da nije kriva, već da je nevina. Naš pravosudni sistem je podbacio u njenom slučaju - rekao je sudija Višeg suda u Los Anđelesu Mark Arnold.Melenova, koja je osuđena na doživotnu robiju zbog sumnje da je učestvovala u ubistvu Dejlija, juče je prvi put zagrlila svoje unuče. Čak je i zaplesala zbog činjenice da je pravda pobedila.- Uvek sam bila uverena da će bog izneti istinu na videlo. I sada sam slobodna žena - rekla je ona. Ipak, kako je dodala, nije bilo nimalo lako.

Laži svedoka- Plakala sam svake noći, ali nikad nisam gubila veru. Čak sam napisala reč „sloboda“ na đonovima svojih patika jer sam znala da ću jednog dana izaći odavde. Zato sam oprostila svim neprijateljima, pa i onima koji me najviše mrze - rekla je Suzan.Najveću zaslugu za njeno oslobađanje ima Didre Okonor, šef projekta „Nedužne stvari“. On je pokazao da je Džun Peti, jedini svedok protiv Suzan, bila zavisnik od droge, koja je neprestano lagala policiju i lažno se predstavljala kao pomoćnik advokata i doušnik policije.Peti, koja je umrla 2006. godine, tvrdila je da joj je Melen priznala ubistvo. Ipak, tokom jednog hapšenja trojice članova bande ispostavilo se da su oni povezani sa zločinom, a jedan od njih je kasnije osuđen zbog ubistva. Melen ima troje dece, od kojih je najmlađe imalo samo sedam godina kad je ona završila u zatvoru.

Neki slučajevi nevinih robijaša- Geri Dotson - Proveo 10 godina u zatvoru zbog pogrešne identifikacije, oslobođen posle DNK analize- Kevin Grin - Zbog navodnog ubistva proveo iza rešetaka petnaest i po godina, oslobođen posle DNK analize- Kenet Adam - Osuđen zbog silovanja i ubistva na 75 godina, u zatvoru proveo sedamnaest i po godina, oslobođen posle DNK analize

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track