PREDIZBORNO OBEĆANJE: Erdogan najavio nov ustav ako bude izabran za presednika zemlje
Foto: Fonet/AP

Kampnja u Turskoj

PREDIZBORNO OBEĆANJE: Erdogan najavio nov ustav ako bude izabran za presednika zemlje

Planeta -
Promenom ustava Redžepu Tajipu Erdoganu bi bilo omogućeno da kao predsednik Turske stekne veću vlast

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zarekao se danas da će se založiti za novi ustav ukoliko na izborima 10. avgusta bude izabran za predsednika zemlje.

"Novi ustav na putu ka novoj Turskoj će biti jedan od naših prioriteta ukoliko budem izabran za predsednika...Novi ustav znači novu budućnost" poručio je danas Erdogan svojim pristalicama na predizbornom mitingu u Istanbulu, prenosi AFP.

Promenom ustava Erdoganu bi bilo omogućeno da kao predsednik Turske stekne veću vlast. Ova funkcija je dosad u velikoj meri bila ceremonijalnog karaktera, ali je uživala znatno poštovanje pošto je svojevremeno predsednik Turske bio i "otac nacije" Kemal Ataturk.

Erdogan dosad nije uspeo da obezbedi podršku za ustavne promene, Foto Reuters
Erdogan dosad nije uspeo da obezbedi podršku za ustavne promene, Foto Reuters

Erdogan je na vlasti od 2003. godine, ali mu interni stranački propisi ne dopuštaju da se ponovo kandiduje za premijera. Ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, mogao bi da ostane na čelu države još najmanje pet godina.

Za vreme svog premijerskog mandata on nije uspeo da dobije dovoljnu podršku za ustavne promene koje bi dale predsedniku mnogo veća ovlasćenja nego što ih sada ima

Međutim, sada kaže da bi, ukoliko bude izabran na tu funkciju, do kraja koristio ovlašćenja koja se do sada nisu uopšte koristila, kao što je pravo na sazivanje sastanaka kabineta.U tom slučaju bi Erdogan imao jednaku moć kao što je ima na premijerskoj poziciji.

Prvi krug predsedničkih izbora, na kojima će Turci po prvi put direktno birati šefa države, biće održani 10. avgusta, a drugi krug 24. avgusta.Dosad je predsednika države birao turski parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track