PREDSEDNIK KATALONIJE: Ne mogu da nas spreče da glasamo o svojoj budućnosti!
Foto: REUTERS

Traže svoje

PREDSEDNIK KATALONIJE: Ne mogu da nas spreče da glasamo o svojoj budućnosti!

Planeta -
Preostalo je nešto manje od dva meseca pred referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je planiran za 9. novembar. Španska vlada, međutim, namerava da spreči održavanje tog referenduma, koji smatra neustavnim

BARSELONA - Predsednik Katalonije Artur Mas ocenio je danas da je "praktično nemoguće" večito sprečavati katalonski narod da glasa "o svojoj budućnosti", kao što to želi španska vlada.

"Ako katalonsko stanovništvo hoće da glasa o svojoj budućnosti, praktično je nemoguće to stalno sprečavati. Mislim da je besmisleno pretendovati na tako nešto i španska vlada treba da se s tim suoči", rekao je Mas u intervjuu agenciji Frans pres.

On je to rekao dan pred Dan Katalonije. Tim povodom biće održan skup u Barseloni, a organizatori očekuju da će mu prisustvovati stotine hiljada ljudi. Skup će biti održan nešto manje od dva meseca pred referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je planiran za 9. novembar. Španska vlada, međutim, namerava da spreči održavanje tog referenduma, koji smatra neustavnim.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Škotske, zakazanom za 18. septembar, Mas je ocenio da će u slučaju otcepljenja biti učinjeno sve kako bi Škotska ostala u EU.

Evropska komisija ranije je saopštila da prema zakonima EU svaka zemlja koja nastane otcepljivanjem od neke države EU, automatski izlazi iz Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track