PREMIJER FRANCUSKE: Pojačane mere zaštite od ebole, počinje kontrola na aerodromima
Foto: Reuters

Preventiva

PREMIJER FRANCUSKE: Pojačane mere zaštite od ebole, počinje kontrola na aerodromima

Planeta -
Kod nas nije potvrđen nijedan slučaj ebole, kaže francuski premijer Manuel Vals

PARIZ - Francuska je danas saopštila da je imenovala ekspertski tim za intenziviranje odgovora na virus ebole i da će pojačati napore u pružanju pomoći zapadnoafričkim zemljama koje se bore sa tom bolešću.

Uprkos strahovima zbog sumnjivih slučajeva u trenutku kada se opaki virus sve više širi, premijer Manuel Vals je saopštio da nijedan slučaj ebole nije potvrđen u Francuskoj, prenosi AFP.

"Zdravstveni sistem je alarmiran da brzo otkrije i pobrine se za svaku osobu zaraženu ebolom", rekao je on.

Francuska će u subotu početi da sprovodi zdrastvene kontrole nad putnicima koji pristignu iz Gvineje, jedne od najpogođenijih zemalja pored Liberije i Sijera Leonea. Pariz se time pridružuje Britaniji, SAD i Kanadi u skrining proverama putnika radi pravovremenog otkrivanja bolesti.

"S obzirom na razmere virusa ebole u Zapadnoj Africi, Francuska je odlučila da pojača svoj međunarodni i nacionalni odgovor", rekao je premijer Vals. On je imenovao Žan-Fransoa Delfresija, direktora nacionalne agencije za istraživanje side, za koordinatora svih međunarodnih i nacionalnih operacija u borbi protiv ebole, koji će raditi sa još tri eksperta.

"Na međunarodnom planu, Francuska će učiniti sve da pomogne afričkim zemljama u suočavanju sa ebolom, posebno Gvineji", istakao je Vals.

Prema njegovim rečima, Francuska će pojačati pomoć Gvineji gde već pomaže u izgradnji centara za lečenje, a rasporedila je i tehničke eksperte.

Smrtonosni virus je zarazio medicinske sestre u SAD i Španiji koje su lečile obolele osobe koje su došle iz Zapadne Afrike, gde je ukupno 4.500 ljudi preminulo od posledica ove smrtonosne bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja