PREMIJER KATALONIJE: Još smo čvršći u nameri da održimo referendum o nezavisnosti!
Foto: AP

Katalonija nije obeshrabrena

PREMIJER KATALONIJE: Još smo čvršći u nameri da održimo referendum o nezavisnosti!

Planeta -
Katalonski nacionalisti kažu da odluka Škota nema veliki uticaj na njihovu odluku da se izbore za nezavisnost

BARSELONA - Lider španske regije Katalonije Artur Mas izjavio je danas da je njegova namera da održi referendum o nezavisnosti od Španije još čvršća posle negativnog izjašnjavanja građana Škotske o odvajanju od Velike Britanije.

"Proces u Kataloniji se nastavlja i napreduje. Katalonski proces je dodatno ojačao zato što smo videli da je jedna zemlja članica EU odobrila glasanje" o nezavisnosti, izjavio je Mas, prenosi Frans pres.

Marijano Rahoj i Dejvid Kameron: Olakšanje zbog škotskog "ne" otcepljenju, Foto Reuters
Marijano Rahoj i Dejvid Kameron: Olakšanje zbog škotskog "ne" otcepljenju, Foto Reuters

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je ranije danas da je Španija "veoma srećna", jer su se građani Škotske izjasnili da ne žele da se otcepe od Velike Britanije.

"Mi smo veoma srećni što Škotska ostaje sa nama", poručio je Rahoj u snimljenoj video-poruci, ocenivši da je rezultat glasanja pozitivan za "integraciju Evropske unije", preneo je AFP.

S druge strane, aktivisti koji se bore za otcepljenje Katalonije od Španije naveli su da glasanje u Škotskoj ima mali uticaj na njihovu odluku da se izbore za nezavIsnst Katalonije. Poslanik u katalonskoj nacionalnoj skupštini Rikard Hene izjavio je da se u Škotskoj dogodilo ono što su pristalice katalonskog otcepljenja od Španije i očekivali, a da je kampanja za otcepljenje Katalonije posle škotskog referenduma samo ojačala, preneo je britanski dnevnik Gardian.

Povorka pristalica nezavisnosti Katalonije u Barseloni, Foto AP
Povorka pristalica nezavisnosti Katalonije u Barseloni, Foto AP

Poslanici u katalonskom parlamentu treba danas popodne da usvoje zakon na osnovu koga će im biti omogućeno da legalno održe referendum o sudbini Katalonije, kako su i planirali 9. novembra, za koji španska vlada nije dala saglasnst.

"Danas je veoma važan dan", rekao je Hene i dodao da Katalonska nacionalna skupština organizuje popodne skup ispred katalonskog parlamenta na kome će građani podržati novi zakon.

Dogovor o raspisivanju referenduma o suverenosti Katalonije postigle su 12. decembra 2013. separatistički nastrojene političke partije u Kataloniji i tada je dogovoreno da se glasanje održi 9. novembra ove godine.

Artur Mas: Referendum će biti održan, Foto Reuters
Artur Mas: Referendum će biti održan, Foto Reuters

Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas tada je naglasio da će referendum biti održan, dok je španski ministar pravde Alberto Ruis Galjardon izjavio da referendum neće biti održan, jer španski Ustav takvu mogućnost ne dozvoljava. Ustavni sud Španije doneo je odluku 25. marta 2014. da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 9. novembar, neustavno.Prema španskom Ustavu, regija "ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integrisanosti u Španiju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track