PREMIJER NA ČEKANJU: Još uvek bez dogovora o Vladi Srpske
Foto: Rtrs

Postizborne kombinacije

PREMIJER NA ČEKANJU: Još uvek bez dogovora o Vladi Srpske

Planeta -
U javnosti se spekuliše da je opozicioni Savez za promene ponudio socijalistima premijersko mesto ako podrže taj politički blok i omoguće mu formiranje parlamentarne većine i nove Vlade RS

BANJALUKA - Lideri aktuelne vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, izjavili su posle sastanka u Zvorniku da imaju većinu u Skupštini RS, ali da će o formiranju nove Vlade razgovore nastaviti u utorak, u Brčkom. Tada će se razgovarati o pojedinačnim funkcijama i željama članica koalicije.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da će koalicija SNSD sa Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Socijalističkom partijom (SP) "nastaviti da radi na očuvanju stabilne institucionalne snage" RS.

Predsednik SP Petar Đokić rekao je da su političke okolnosti u RS posle izbora "nešto izmenjene", ali nije objasnio kako bi to moglo da utiče na opredeljenje socijalista, niti je komentarisao Dodikovu izjavu da socijalisti treba da idu sa opozicionim Savezom za promene, ako žele mesto premijera.

U javnosti se spekuliše da je opozicioni Savez za promene ponudio socijalistima premijersko mesto ako podrže taj politički blok i omoguće mu formiranje parlamentarne većine i nove Vlade RS.

Lider DNS Marko Pavić smatra da aktuelna vladajuća koalicija može nastaviti saradnju i ubuduće, ali nije otkrio da li će ključne pozicije u RS biti uslov da DNS podrži SNSD.

On je rekao da odgovornost pođednako mora da bude podeljna na sve tri članice koalicije. Srpska demokratska stranka (SDS) je danas obavila prve zvanične konsultacije sa Strankom demokratske akcije (SDA) o formiranju nove vlasti u RS. SDA, odnosno koalicija "Domovina" na čijem je čelu, u parlamentu RS osvojila je pet mandata.

Savez za promene tvrdi da aktuelna vladajuća koalicija u RS nema potrebnu skupštinsku većinu za formiranje nove Vlade RS, te da se može desiti da sadašnja opozicija formira novu entitetsku vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track