PRESEDAN: Švedska danas priznaje palestinsku državu
Foto: Reuters

Ipak priznanje

PRESEDAN: Švedska danas priznaje palestinsku državu

Planeta -
To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje, kaže šefica diplomatije Švedske Margot Valstrom

STOKHOLM - Švedska će danas zvanično priznati državu Palestinu, izajvila je švedska ministarka inostranih poslova Margot Valstrom posle nešto manje od mesec dana otkad je švedska vlada najavila taj korak.

"To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje", istaknuto je u saopštenju objavljenom u listu Dagens Nejheter.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozdravio je odluku Švedske, izjavio je njegov portaprol Nabil Abu Rudeina za AFP.

"Predsednik Abas pozdravlja odluku Švedske kao hrabru i istorijsku", naveo je Rudeina.

Izralesko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protest ambasadoru Švedske 6. oktobra, kada je Stokholm najavio da će priznati palestinsku državu. Izrael je tada upozorio da takav potez "neće doprineti odnosima između Izraela i Palestinaca, već će ih pogoršati" i da to "umanjuje šanse za postizanje dogovora, pošto stvara među Palestincima neostvariva očekivanja da će biti u stanju da postignu svoj cilj unilateralno, a ne kroz pregovore sa Izraelom".

Izrael tvrdi da Palestinci mogu da stvore nezavisnu državu samo kroz direktne pregovore, a ne kroz druge diplomatske kanale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja