PRETI KATASTROFA: Skladište nafte gori u Tripoliju, požar se oteo kontroli!
Foto: Rojters

Opasno

PRETI KATASTROFA: Skladište nafte gori u Tripoliju, požar se oteo kontroli!

Planeta -
Predstavnik libijske Nacionalne naftne kompanije izjavio da se u skladištu nalazi šest miliona litara nafte i da ukoliko požar ne bude lokalizovan, postoji opasnost da se zapali i rezervoar tečnog gasa koji se nalazi pored

TRIPOLI - Požar u skladištu nafte i naftnih derivata kod aerodroma u predgrađu Tripolija otrgao se kontroli pošto vatrogasci danas nisu uspeli da ga ugase, a libijske vlasti upozoravaju da preti humanitarna i ekološka kastrastrofa.

Vlasti apeluju da im se pruži međunarodna pomoć da ugase vatrenu stihiju.

"Vlada apeluje na sve zainteresovane strane da odmah zaustave požar jer je situacija postala veoma ozbiljna", navedeno je u saopštenju.

Predstavnik libijske Nacionalne naftne kompanije Muhamed al-Harari je izjavio da se u skladištu nalazi šest miliona litara nafte i da ukoliko požar ne bude lokalizovan, postoji opasnost da se zapali i rezervoar tečnog gasa koji se nalazi pored.

Vatrogasna vozila iz nekoliko obližnjih gradova i mesta dopremljena su da pomognu u gašenju požara, izjavio je neimenovani libijski bezbednosni zvaničnik za AP. Skladište, koje je od libijske prestonice udaljeno oko 10 kilometara, zapalilo se juče kada su na njega pale rakete koji su ispalile suparničke paravojne formacije koje se već dve nedelje bore za kontrolu nad aerodromom.

"Preti rizik od ogromne eksplozije koja bi mogla izazvati štetu u prečniku od tri do pet kilometara. Vatrogasci su satima pokušavali da ugase požar, ali bez uspeha. Njihove rezerve vode su na kraju potrošene i morali su da odu", izjavio je ranije danas portparol Muhamed al-Hrari, preneo je AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track