PROCENE: Nova vlast u BiH tek u januaru 2015. i to u idealnim uslovima
Foto: Reuters

Najbolji scenario

PROCENE: Nova vlast u BiH tek u januaru 2015. i to u idealnim uslovima

Planeta -
Još nisu ni saopšteni zvanični rezultati opštih izbora, a gde su pregovori o koalicijama i njihovo formiranje

SARAJEVO - Kompletiranje nove vlasti u BiH ne treba očekivati pre januara naredne godine, i to u idealnim uslovima, procenjuju u toj zemlji.

Prebrojavanje glasačkih listića posle oktobarskih izbora i dalje traje, a iz Centralne izborne komisije kažu da će objaviti konačne i zvanične rezultate u zakonskom roku od 30 dana, odnosno do 11. novembra.

Igor Radojičić: SNSD počinje pregovore o koaliciji (Foto: Fonet)
Igor Radojičić: SNSD počinje pregovore o koaliciji (Foto: Fonet)

Neke političke stranke već su započele pregovore o koalicijama, pa je visoki funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić, koji je sada i predsednik Skupštine RS, najavio da pregovori počinju već od utorka, a tvrdi i da postoji jasna matematička većina na nivou BiH. Kako je kazao, SNSD, na čijem je čelu Milorad Dodik, sa koalicionim entitetskim partnerom Demokratskim narodnim savezom (DNS) imaće dovoljan potencijal za pravljenje koalicija u BiH nivou.

"Stranka demokratske akcije (SDA) u Federaciji BiH ima devet zastupnika, HDZ BiH pet, zbir naših stranaka je dvadeset i dva, što je minimalna većina i, matematički gledano, ove tri stranke sutra mogu krenuti u formiranje Saveta ministara", rekao je Radojičić u intervjuuza RTRS.

Potvrda o tome da im je Dodikova stranka najpoželjniji partner odmah je stigla iz HDZ BiH, čiji je potpredsednik Davor Čordaš podsetio da je ta stranka podržala Željku Cvijanović, kandidata SNSD, u trci za srpskog člana Predsedništva BiH. Već u izbornoj noći 13. oktobra, kada je bilo očigledno da bi Cvijanović mogla da izgubi od kandidata ujedinjene opozicije Mladena Ivanića, Dodik je tvrdio da će njegova kandidatkinja na kraju ipak pobediti "jer su za nju glasali i Hrvati", podseća agencija Hina.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, opozicije u RS, sve ovo kvalifikuje kao još jedan dokaz o postojanju strateškog sporazuma koji su ranije postigli predsednik HDZ BiH Dragan Čović i Dodik, pri čemu je Dodik o tom sporazumu otvoreno govorio a Čović njegovo postojanje nikada nije direktno priznao. Bosić je u intervjuu za BH Radio 1 podsetio da se radi o sporazumu kojim Dodik pokušava da očuva svoje pozicije u čemu mu pomaže Čović koji, zauzvrat, dobija Dodikovu podršku da u očekivanim ustavnim promenama izdejstvuje ustupke koji bi bili na štetu Bošnjaka, a u korist Hrvata.

Željko Komšić: Čekamo prvi potez SDA (Foto: AP)
Željko Komšić: Čekamo prvi potez SDA (Foto: AP)

Političke stranke iz Federacije BiH uglavnom još ne govore o mogućim postizbornim koalicijama, jedino su iz Demokratskog fronta Željka Komšića poručili da čekaju prvi potez SDA, kao pobedničke stranke.

Prema izbornom zakonu BiH, posle objave zvaničnih izbornih rezultata postoji obaveza konstituisanja poslaničkog doma parlamenta BiH u roku od 30 dana. Rok za konstituiranje Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH je 20, a Narodne skupštine Republike Srpske 15 dana.

Skupštine 10 kantona u FBiH trebalo bi da budu konstituisane u periodu od 10 dana po objavi rezultata izbora. To je važno jer kantonalne skupštine iz svog sastava biraju poslanike za Dom naroda parlamenta Federacije BiH, bez čijeg formiranja je nemoguće izabrati novu izvršnu vlast u Federaciji, ali i Dom naroda parlamenta BiH, koji donosi zakone.

Indirektno se biraju i predsednik i dva potpredsednika Federacije BiH, koji imenuju mandatara entitetske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track