PROFESOR KSUDONG: Kina se sprema za Treći svetski rat između SAD i Rusije!

Crne slutnje

PROFESOR KSUDONG: Kina se sprema za Treći svetski rat između SAD i Rusije!

Planeta -
Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu poslata tamo kao buduća podrška Rusiji

PEKING - U izjavi za državne novine Pipls dejli, kineski profesor Han Ksudong upozorava da Peking treba da se pripremi za nadolazeći Treći svetski rat koji će nastati zbog konflikta SAD i Rusije oko Ukrajine.

„Kako se ukrajinska kriza produbljuje, međunarodni posmatrači su postali sve više i više zabrinuti zbog direktnog vojnog sukoba između SAD i Rusije. Čim se pojavi oružano rivalstvo, verovatno je da će se proširiti na ceo svet. Mi predviđamo da će izbiti svetski rat“, piše Ksudong, navodeći da je „svet ušao u novu eru u smislu svetskog ratovanja“, baziranu na internetu i konceptu pomorske snage.

Profesor nastavlja s upozorenjima: „Verovatno je da će se Treći svetski rat boriti za prevlast na moru, i da Peking, kako bi se Kina pripremila za nadolazeći konflikt, mora da „razvije svoju vojnu snagu na osnovu svetskog rata“, kako ne bi postala pasivna žrtva u predstojećim događajima.

Naglašavajući da „SAD pojačano preti prekomorskim interesima Kine“, Ksudong upozorava da Peking „mora da razmišlja o trećem svetskom ratu pri razvitku vojnih snaga, posebno morskih i vazduhoplovnih snaga“.

Ksudongovi komentari naročito dolaze do izražaja posle izveštavanja da je Peking nedavno premestio 12.000 vojnika na granicu sa Rusijom. Analitičari podsećaju da se to nikad do sada u istoriji Kine nije dogodilo, i da je vojska koja je premeštena na granicu Rusije poslata tamo kao buduća podrška Rusiji.

Zapadni mediji o tom manevru kineske vojske nisu izveštavali a ruski su uglavnom prelazili preko toga bez komentara. Bitno je to da je Kina poslala uz vojsku i teško naoružanje sa najmodernijom navigacijom. Analitičari predviđaju da to ima veze i sa postignutim sporazumima u gasnoj i vojno-proizvodnoj sferi.

Ekonomista Martin Armstrong navodi da se Ksudongove primedbe odnose i na Japan.

„Popularnost za rat sa Japanom sve više raste u Kini. Vodite računa samo da se Kina ne suprotstavlja NATO-u kao Rusija. Izgledi da ćemo biti svedoci konflikta u Aziji koji se ubrzano približava“, napisao je on.

Kina i Rusija su se zbližile poslednjih meseci u cilju da dve supersile formiraju drugačiji multipolarni sistem spram unipolarnog svetskog sistema koji predstavljaju NATO, EU i SAD.

Ove dve države su nedavno počele sa izgradnjom cevovoda koji će, prema ugovoru od 400 milijardi dolara, dostavljati gas Kini iz Rusije, što je najveći ugovor o dostavi prirodnog gasa još od raspada SSSR.Ranije ovog meseca, general Juri Jakubov, viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da deo Moskovske revizije o vojnoj doktrini uključuje tretiranje SAD i njenih NATO saveznika kao neprijateljsku pretnju prema kojoj može da se lansira preventivni nuklearni napad.

Činjenica je da je ruski predsednik Putin izdao smernice koje su usvojene i da se Rusija suštinski drugačije postavila prema SAD i EU. SAD i EU su praktično ušli u Ukrajinu i došli na granice Rusije koja više nema prostora za manevar i mora ući u nuklearni sukob sa SAD i EU.

Zagonetka je to što EU ulazi u konflikt koji u slučaju eskalacije u nuklearni sukob gubi apsolutno sve bez šansi za oporavak u sledećih nekoliko vekova, za razliku od Rusije koja je primorana da prihvati sukob radi odbrane egzistencijalnih interesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track