PROVERA: U toku istraga da li je u Ukrajini zarobljen Srbin ili Slovak
Foto: Reuters

Strani dobrovoljci

PROVERA: U toku istraga da li je u Ukrajini zarobljen Srbin ili Slovak

Planeta -
Uzbuna se digla oko Mihaila Rohača, državljanina Slovačke navodno srpskog porekla, koji se kao dobrovoljac bori na strani proruskih snaga; srpski četnici poriču da znaju išta o njemu

BRATISLAVA/VARŠAVA - Slovačke vlasti proveravaju da li je borac proruskih snaga koji je u utorak zarobljen u Ukrajini, srpski dobrovoljac sa slovačkim pasošem - pravim ili lažnim, ili Slovak.

Ako je Slovak, onda bi to bio prvi zarobljeni državljanin Evropske unije koji se borio sa proruskim snagama, javljaju slovački mediji, prenosi Beta.

"Za sada nemamo zvaničnu potvrdu da su ga zarobili. Ako nam potvrde da je zaista slovački državljanin, proverićemo da li ima važeći pasoš i kako ga je dobio", kazao je slovačkoj agenciji TASR portparol slovačkog MUP-a Ivan Netik.

"Zatražili smo zvaničnu potvrdu da je reč o slovačkom državljaninu. Dok je ne dobijemo, nemamo šta da komentarišemo. Pasoš je jedna stvar, čovek druga. Ako i ima slovački pasoš, ne znači da je naš državljanin", kazao je za današnju Pravdu portparol Ministarstva inostranih poslova Boris Gandel.

Da je u Ilovajsku na istoku Ukrajine zarobljen državljanin Slovačke, navodno srpskog porekla, sa pasošem na imeMihal Rohač, rođen u Banskoj Bistrici, a od jula se, kao dobrovoljac, bori na strani proruskih snaga, napisao je na Fejsbuku savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Andrej Haraščenko. On nije, međutim, mogao da novinarima slovačkog lista Pravda da saopšti više detalja zato što je u borbama teško ranjen komandant ukrajinske jedinice koji ga je obavestio o hapšenju i o tome da su nađena tela još šestorice poginulih proruskih boraca, navodno dobrovoljaca iz Srbije.

Zoran Andrejić iz srpskog četničkog pokreta čiji su dobrovoljci otišli u Donjeck i bore se na proruskoj strani, kazao je slovačkom listu da nema informacije da je među njihovim dobrovoljcima neko sa slovačkim pasošem, a ni ime Mihal Rohač mu nije poznato.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track