OPASNA IGRA: Estonski policajac otet na granici, Rusi ga optužili za špijunažu!

Incident

OPASNA IGRA: Estonski policajac otet na granici, Rusi ga optužili za špijunažu!

Planeta -
Nepoznati otmičari na graničnom prelazu Luhama, prekinuli su radio veze i upotrebili dimne bombe. Rusija priznala da je privela pripadnika estonske bezbednosne službe na "špijunskoj operaciji" unutar ruske teritorije

TALIN - Pripadnik estonskih bezbednosnih snaga, otet je danas, tokom operacije sprečavanja ilegalnog prelaska granice s Rusijom i "na nišanu" sproveden u tu zemlju, saopštila je estonska Služba unutrašnje bezbednosti. S druge strane Rusija priznala da je privela pripadnika estonske bezbednosne službe na "špijunskoj operaciji" unutar ruske teritorije.

"Policajac je otet na silu i uz pretnju oružjem. On je obavljao svoju dužnost, sprečavajući prekogranične kriminalne aktivnosti", navodi se u saopštenju. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Estonije, koje je saopštilo da je pozvalo ruskog ambasadora na razgovor povodom današnjeg incidenta za koji je navelo da je "uznemirujuć

Nepoznati otmičari su na graničnom prelazu Luhama, prekinuli radio veze i upotrebili dimne bombe.

Agencije podsećaju da je američki predsednik Barak Obama u sredu posetio Estoniju, na putu ka Velsu gde je održan samit NATO-a, kako bi potvrdio podršku te zemlje i još dve baltičke države, Litvanije i Letonije, Alijansi.

Estonski mediji su, međutim, preneli izjevu šefa bezbednosne službe Arnolda Sinisalua, koji je rekao da prve informacije ne ukazuju na to da iza otmice stoje bilo kakvi politički motivi.

Šef estonske diplomatije Urmas Paet ocenio je da je otmica uznemirujući incident, poručivši da Estonija očekuje pomoć i saradnju Rusije, kako bi svoj državljanina vratila kući.

Na vest o otmici reagovao je i estonski predsednik Tumas Hendrik Ilves, koji je na svojoj stranici na Tviteru napisao:

"Narode, hajde da ne donosimo ishitrene zaključke. Estonija je veoma dobra u sprečavanju organizovanog kriminala i krijumčarenja. Nalazi se među najbolje kontrolisanim granicama u EU".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track