PS OEBS: Izbori u Ukrajini legitimni iako se u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ne glasa
Foto: Reuters

Stav

PS OEBS: Izbori u Ukrajini legitimni iako se u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ne glasa

Planeta -
Nemamo nikakvo pravo da govorimo da zbog neučestvovanja određenih teritorija Ukrajine na izborima možemo da ocenimo ili nagovestimo da ovi izbori mogu biti nelegitimni, kaže Doris Barnet

KIJEV - To što se danas ne glasa u nekoliko rejona Donjecke i Luganske oblasti na istoku Ukrajine, ne znači da su parlamentarni izbori nelegitimni, izjavila je danas šefica posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS Doris Barnet.

"Nemamo nikakvo pravo da govorimo da zbog neučestvovanja određenih teritorija Ukrajine na izborima možemo da ocenimo ili nagovestimo da ovi izbori mogu biti nelegitimni", rekla je ona tokom posete biračkom mestu u Domu oficira u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform. Barnetova je uverena da oni koji govore o tome "stavljaju u sumnju čitav proces i žele da diskredituju same izbore", navodi ukrajinska državna agencija.

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Sergej Jarovoj izjavio je da se izbori za poslanike Vrhovne rade (parlamenta) održavaju u 17 od 32 okruga Donjecke i Luganske oblasti - 12 u Donjeckoj i pet u Luganskoj, prenela je agencija RIA Novosti. Pritom, predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Mihail Ohendovski rekao je da se ni u tim izbornim okruzima neće glasati na svim biračkim mestima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nažalost, neće se glasati na svim biračkim mestima u tim okruzima. Zbog apsolutno jasnih razloga - teritorijom nekoliko okruga praktično sada prolazi linija fronta", rekao je Ohendovski na pres konferenciji. Prema njegovim rečima, od 12 okruga u Donjeckoj oblasti samo u šest glasaće se na svim biračkim mestima, a u Luganskom se ni u jednom od pet okruga neće glasati na svim mestima.

Ohendovski je, kako prenosi Ukrinform, rekao da skupština budućeg saziva treba odmah po konstituisanju da usvoji izmene izbornog zakona, koji će omogućiti CIK-u da zakaže ponavljanje izbora u 15 okruga dve oblasti na istoku zemlje na kojima se nije glasalo.

A za održavanje izbora na Krimu i u gradu Sevastopolju treba usvojiti specijalan zakon.Prema njegovim rečima, Ukrajinci će danas izabrati samo 423 od 450 poslanika skupštine, jer u 15 okruga Donjecke i Luganske oblasti i 12 okruga Krima i u Sevastopolju izbore nije bilo moguće održati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track