PUPOVAC SE POSVAĐAO U SABORU: Menjate stav o ćirilici kako vam zatreba
Foto: Fonet

Rasprava o referendumu o dvojezičnosti

PUPOVAC SE POSVAĐAO U SABORU: Menjate stav o ćirilici kako vam zatreba

Planeta -
Ako HDZ opet osvoji vlast, ponovo će tražiti savez sa manjinama i ćirilica mu neće biti problem, izjavio lider SDSS

ZAGREB - Milorad Pupovac (SDSS) prozvao je danas tokom rasprave u Saboru o referendumu o dvojezičnosti HDZ zbog nedoslednosti, podsetivši da je ta stranka sa SDSS dogovarala završne delove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Tada ste preduzeli inicijativu da se Hrvatsku uvede u EU i tada smo stvarali politiku koja je trebalo da zajamči prava manjinama. Sada ste spremni da se pokažete kao nedosledan politički akter. To samo znači da ćete sutra, ukoliko se steknu okolnosti da dobijete vlast, ponovno zatražiti savez s manjinama i ponovno ćirilica neće biti problem", rekao je Pupovac hadezeovcima.

Protivnike natipisa na ćirilici u Vukovaru upozorio je da do Sabora dolaze Ćirilometodskom ulicom i da su najznačajniji spisi do 16. veka pisani ćirilicom.

"Godine 1941. ćirilica je zabranjena, proteruje se i istrebljuje, kao što su bili zabranjeni, proterivani i istrebljivani i Srbi", rekao je Pupovac.

Njegovo izlaganje izazvalo je lavinu replika iz HDZ.

Miroslav Tuđman, Foto Printscreen yt
Miroslav Tuđman, Foto Printscreen yt

"Kad ste govorili o ulicama, trebalo je da kažete da je u Vukovaru 1991. Ulica Stjepana Radića bila preimenovana u Ulicu Puniše Račića. Prećutali ste da je 15.500 ljudi stradalo u Vukovarsko-baranjskoj županiji, od čega su polovina civili", prigovorio je Pupovcu Miroslav Tuđman.

Njegov stranački kolega Dujomir Marasović prozvao je Pupovca zbog "demagogije i govora mržnje s ciljem da drži Hrvatske na krstu", a Josip Đakić napao ga je da se "do lani nije poklonio žrtvama Vukovara".

Josip Borić (HDZ) kazao je da ima osećaj da čelnika SDSS "slovo 'U' žari, a slovo 'S' pali, i to žestoko".Pupovac mu je odgovorio da "S" za njega znači socijalizam.

"A slovo 'U' znači ono što je uvek bilo, a to je ustaštvo, za koje jasno znam koliko je oduzelo hrvatstvu i koliko mu danas oduzima svojim prisustvom u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

(EPK/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja